Sağlık

Sağlık Haberleri

Dr. Seçmeler: Gıda ürünlerinin etiketlerini doğru okuyun

Altınbaş Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Özge Seçmeler, ambalajlı gıdaların besin değerini korumak ve raf ömrünü uzatmak için katkı maddelerinin kullanıldığını söyledi. Tüketicilerin ürünleri alırken etkilerinin doğru okuması gerektiğini vurgulayan Dr. Seçmeler, 'Bal, tereyağı, çay ve şekerde katkı maddesi olmaz' diye konuştu.

Nadir görülen beyin tümörlerinde tedavi başarısı aileye de bağlı

Kraniyofarinjiyoma, nadir görülen, iyi huylu ancak hastayı ve yakınlarını son derece zorlayan bir beyin tümörü hastalığı olarak tanımlanıyor. Bu tümörler, beyindeki hipofiz bezinin gelişme sürecindeki artık dokularından meydana geliyor. Çok sinsi ilerliyor ve belirtileri çoğu zaman başka hastalıklarla karıştırılıyor. En önemlisi de vakaların yaklaşık yarısı çocukluk çağındaki hastalardan oluşuyor. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda önemli bilim insanının katıldığı toplantıda konuşan Yeditepe Üniversitesi Tıp Fükültesi Beyin ve Sinir Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türe, özellikle çocuklarda, tedavideki başarının yüzde 50'sinin, ailenin cerrahi sonrası süreçteki dikkatine ve özenine bağlı olduğunu söyledi.

Aşırı temizlik astıma neden olabilir

Uzmanlar, evlerde yapılan temizliğin dengeli olması gerektiği konusunda vatandaşları uyarıyor. Bir ortamın hijyen konusunda kötü olması kadar çok fazla steril olmasının da astımı tetikleyebileceğine dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, insanları 'çok hijyenik' ortamlar konusunda uyardı.

Renk körlüğü olanlar üniversite tercihine dikkat: Açıkta kalabilirsiniz

Ticari ve özel pilotluk, kabin memurluğu, hava trafik kontrolörlüğünde belirli oranda sağlıklı renkli görme şartı bulunuyor. Üniversite tercihleri sonrası bunun öğrenilmesi mağduriyetlere yol açıyor. Renk körlüğü olanların, bazı meslek gruplarını seçemeyeceğini ifade eden Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uçuş Hekimi Op. Dr. Ayşe Özpınar, 'Ülkemizde bazı meslek gruplarında belirli oranda sağlıklı renkli görme şartı bulunuyor. Ticari ve özel pilotluk, balon pilotluğu, kabin memurluğu, hava trafik kontrolörlüğü SHGM havacılık sağlık mevzuatında tabidir' dedi.

Beyin pili Parkinson hastalarını özgürleştiriyor

Ellerde titreme, hareketlerin yavaşlaması, kaslarda katılık, yürümede güçlük… Bütün bu istemsiz hareket bozukluklarına yol açan Parkinson, distoni ve tremor gibi nörolojik hastalıklar kişinin sosyal hayatını olumsuz etkiliyor ve kendi başlarına hayatlarını yürütemez hale getiriyor. Beyin pili tedavisi sayesinde bu olumsuzluklardan kurtulabilen hastalar özgürleşerek yanlarında kimse olmadan yeniden sosyal hayatlarına dönebiliyor.

'Ayva göbek'ten kurtulmanın püf noktaları

Yıllar boyunca değişen hayat koşulları içerisinde insanların beslenme alışkanlıkları da farklılaştı. Çok fazla çalışmaktan sağlıksız beslenen insanların en büyük derdi ise ne yenirse yensin gitmeyen göbek. Sadece spor yapmanın, inatçı göbeği eritmede yeterli olmadığını ifade eden Profosyonel Yaşam Koçu ve Zayıflama Eğitmeni Sevil Dilgin Kahriman, yeme içme konusunda önemli uyarılarda bulundu. Acıkır acıkmaz yemek yememek gerektiğinin altını çizen Kahriman, uyandıktan 1-2 saat sonra kahvaltı yapmanın da önemli olduğunu vurguladı.

Kalp hastalığı bu meslekleri tehdit ediyor

Kalp damar hastalıklarının en önemli nedenleri arasında stres faktörü görülüyor. Fiziksel aktivite eksikliği ve sigara ise bu riski daha da artırıyor. Türk insanının stresi yönetme konusunda zorlandığını belirten Medicana Kadıköy Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Begüm Öztürk, bu hastalığın tehdit ettiği meslek grupları ve alınması gereken önlemleri sıraladı.

Kulak çınlamasının altında ciddi hastalıklar olabilir

Kulak çınlaması, kulak tıkanmasına yol açan basit sebeplerden, kulakla ilgili enfeksiyon ve tümörlere kadar birçok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sanıldığı kadar basit olmayan çınlama, ciddi hastalıkların habercisi de olabiliyor. Kulak çınlamasını dışarıdan hiçbir ses veya uyaran olmadığı halde duyulan çınlama, uğultu, şırıltı, düdük gibi seslere kulak çınlaması olarak tanımlayan Medicana Kadıköy Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ünal Bayiz, önemli bilgiler verdi.

Fotoğraflarda kırmızı çıkmayan gözler hastalık habercisi olabilir

Flaşla çekilen fotoğraflarda bir gözün kırmızı çıkması hastalık habercisi olabilir. İki göz bebeği arasındaki renk farkı retina yırtığı, katarakt veya göz tümörünün belirtisi haline gelebilir. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Atmaca verdiği bilgilerle fotoğraflardaki kırmızı gözün hangi sağlık sorununa işaret ettiğini anlattı.

Hareketle gelen göğüs ağrısına dikkat

'Kalp hastalıklarının tedavisinde girişimsel kardiyolojinin gelişmesi sayesinde önceleri hiç dokunulamayan ana damardaki darlıklara, damar çatallanmasındaki darlıklara, tam damar tıkanıklıklarına ve çok sayıda damara aynı anda müdahale edilmeye başlandı' diyen Prof. Dr. Oto, 'Bu ilerlemeler sayesinde ameliyata gönderilen hasta sayısı yüzde 60'tan yüzde 5'e geriledi' dedi.

Mevsim geçişlerinde hava durumuna göre giyinmek ağrıları azaltıyor

Bel, boyun ve eklem ağrıları, Türkiye'de milyonlarca kişinin hayatının bir döneminde mutlaka karşılaştığı en önemli ortopedi sorunlarından biri olarak öne çıkıyor. Özellikle mevsim geçişlerinde bu ağrılardan şikyetçi kişi sayısında hızlı bir artış görülüyor. Medical Park Fatih Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Ünal, yavaş yavaş sonbaharın sıcak günlerinden soğuk günlerine doğru yol aldığımız bu günlerde hekime en sık başvuru sebeplerinden birinin bel ve boyun ağrıları olduğunu söyledi.  

İnce montlar yeniden gün yüzüne çıktı

Gardıroplarda yazlık kıyafetler yavaş yavaş yerini sonbahar ürünlerine bırakmaya başladı. Sonbaharın aranılan parçası olan ince montlar yeniden gün yüzüne çıktı.

Prematüre bebek bakımının püf noktaları

Sağlıklı bir gebelik süresinin ortalama 40 haftada tamamlanması gerekiyor. Bu süreden önceki doğumlar ise prematüre olarak tanımlanıyor. Bu durumun ortaya çıkmasının nedeni tam olarak bilinmese de annede özellikle idrar yolları ve genital enfeksiyonların varlığı, anne rahmindeki sorunlar, annede yüksek tansiyon, diyabet, kalp hastalığı, çoğul gebelik, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının fazla olması, plasenta problemleri, anne yaşının 18 altı veya 40 yaş üstü olması, annenin daha önce prematüre bebek doğurmuş olması, stres erken doğuma yol açabilen risk faktörleri arasında sıralanıyor.

Bağırsaklardaki bakteri dengesizliği birçok hastalığın sebebi

Bağırsaklarda yer alan bakteri çeşitliliği, sağlık durumunu birebir etkiliyor. Bu bakterilerin dengesinin bozulmasının sindirimin sistemini etkilediğini belirten uzmanlar, sağlıksız bağırsağın, mutluluk hormonu denilen 'serotonin' eksikliğine bile yol açtığına dikkat çekiyor. Sindirim sisteminin, yiyeceklerin işlenip sindirildiği bir sistemden çok daha fazlası olduğunu vurgulayan VM Medical Park Pendik Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Demirci, 'Bağırsaklarımızda 100 - 150 trilyon kadar bakteri yaşıyor. Bu sayı, vücudumuzdaki toplam hücre sayısından çok daha fazla diyebiliriz. Vücudumuzdaki diğer organlardan çok farklı olarak bağırsaklar başta olmak üzere, tüm sindirim sistemi kendi başına işleyebilir. Kendi salgıladığı hormonlar sayesinde çalışma sistemini kendisi oluşturma özelliği vardır. Bu bağlamda her zaman beyinden gelen komutlara muhtaç değildir. Bu bağımsız sisteme Enterik Sinir Sistemi deniyor. Bu sistem, merkezi sinir sisteminden bağımsız olarak çalışabiliyor. Yemek borusu, mide, ince ve kalın bağırsaklar olmak üzere tüm sindirim sistemi üzerinde etki sağlıyor' dedi.

Yüksek Tansiyon (Hipertansiyon) belirtileri nelerdir?

Baş ağrısı, burun kanaması, sık idrara çıkma, halsizlik ve bacaklarda şişlik şeklinde belirtiler verebilir.

Baş ağrısının sebebi uyku apnesi olabilir

Kişilerin gece yaşadığı kan oksijen doygunluğundaki düşmeler ve uyku açlığı gün içerisinde kendini göstererek özellikle fazla efor harcanmayan durağan zamanlarda uykuya meyilli olmalarına ve konsantrasyon azlığına yol açıyor. Oysa sıklıkla horlamayla birlikte görülen uyku apnesi, kalitesiz uykuya neden olarak sabahları baş ağrısı ile uyanmalara, gündüzleri direksiyon başında uyuklamalara ve ölümcül trafik kazalarına sebep olabiliyor.

Susam ve argan yağı saçları onarıyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Saç Bakım ve Güzellik Hizmetleri Program Başkanı Öğr. Gör. Leyla Cesaret Ergül, yaz aylarında tatile çıkıldığında güneş, kum ve denizin ciltte ve saçta tahribatlara yol açtığını aktararak, yıpranmaları gidermek için susam ve argan yağı kullanılmasını tavsiye etti.

Çöp Konteynerlerinde Dezenfekte Çalışmaları Devam Ediyor

Turgutlu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, şehrin dört bir yanında çöp konteynerlerinin yerinde dezenfektesini yapmaya devam ediyor. Çalışmalar kapsamında ilçe genelinde çöp konteynerleri temizlenip dezenfekte edilirken, ömrünü tamamlayan konteynerlerde yenileniyor.

Toplam 207 haber.