MHP'nin Çalışmalarına Meclis Üyelerinin Katılmaması Dikkatlerden Kaçmıyor?

Turgutlu'da referandum sonuçları ciddi manada merak konusu olmaya devam ediyor. 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını Turgutlu'da biraz analiz ettik ve biraz araştırdık. Özellikle MHP'nin çalışmalarına Meclis üyelerinin katılmaması dikkatlerden kaçmadı. Turgutlu'da MHP detayı  ve referandum sürecinde MHP'de son durum ne? MHP'nin kalesi olarak bilinen...

PAYLAŞ
Haber Kasaba - Haber Kasaba

Turgutlu'da referandum süreci! Referanduma çeyrek kala son durum ilginç? Yemeksiz, Kahvaltısız, bir referandum toplantısını az görüyoruz.

16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını Turgutlu’da biraz analiz ettik ve biraz araştırdık.Özellikle MHP'nin çalışmalarına Meclis üyelerinin katılmaması dikkatlerden kaçmadı.Turgutlu’da MHP detayı  ve referandum sürecinde MHP’de son durum ne? MHP'nin kalesi olarak bilinen Turgutlu’da referandum sonuçları ciddi manada merak konusu olmaya devam ediyor.

Manisa'nın 3. büyük İlçesi’nden birisi olan, Turgutlu’da halk oylaması öncesi bizde izlenimlerimizi aktarmak adına bir araştırma yaptık! Bu araştırmalarımız sütresince de, Turgutlu’da MHP'nin cılız bir kampanya yürüttüğünü belirledik , Özellikle de dün yapılan, MHP Turgutlu ilçe başkanlığının düzenlediği, Anayasa referandumu bilgilendirme toplantısı’nda Turgutlu MHP Meclis üyelerinden bir kişinin dışında hiç bir meclis üyesinin olmayışı kafalarda soru işareti oluşmasına neden olurken, dolayısıyla bu referandum sürecinde dikkatleri bu yöne çekti.

Turgutlu’da yürütülen EVET çalışmalarında MHP'nin neden pek izi yok .

İşte " Turgutlu’da MHP’nin ‘EVET’ kampanyası hakkında sadece birkaç şey;  Milliyetçi Hareket Partisi'nden Turgutlu’da Millet Vekili Erkan Akçay’ın ve Turgutlu MHP İlçe Başkanı Orhan Sayar’ın dışında tam anlamıyla mücadele veren ve çalışmalara katılan yok. Çok az sayıda Partilinin, yöneticinin ve Meclis üyesinin  bu çalışmalar destek verdiği ve katılım sağladığı görülüyor.

Turgutlu MHP İlçe Başkanı Orhan Sayar’ın bu kapsamda MHP Genel Merkezi denetiminde neden evet dediklerini anlatan bir gazete bastırdığı ve basılan gazeteyi dağıtmak için çalışma yürüttüğü edinilen bilgiler arasında yerini alıyor. Bunun dışında Turgutlu’da MHP’nin çok aktif bir çalışma içersinde olmadığı açıkça görülüyor.

Bu süreçte 'Evet' kampanyasının başını çeken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) yetkilileri ise geçmiş dönemlerde ki;  deneyimlerinden yararlanıp,  Turgutlu’da Aktif olmak adına ellerinden geleni yapıyor. Bu nedenle de referandum süreci içerisinde bire bir insanlarla konuşma yöntemine ağırlık verdikleri görülüyor.

Taraflar farklı etkenler öne sürse de, aslında referandum yarışının heyecansız geçmesinin arkasında yatan nedenlerden birisi de herkesin ilçeden çıkacak sonuçtan emin olduklarını düşünmesi yatıyor.

Turgutlu’da konuştuğumuz herkes, karamsar ve kararsız,ilçede bir sessizlik hakim esas merak edilen ise Evet ile Hayır oyları arasındaki farkın ne kadar olacağı. Her ne kadar referandum sürecinde bazı siyasetçilerin ve vatandaşların rengini belli etmekten kaçındığı görülüyor. Buna rağmen Turgutlu genelinde, REFERANDUM HALKIN 1 NUMARALI GÜNDEMİ, Etrafta referandumun yaklaştığını anımsatan pek görsel olmasa da çarşıda, pazarda siyaset, sohbetlerin en önemli gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Turgutlu’da ‘HAYIR’ kampanyasını yürüten, Turgutlu Cumhuriyet Halk Partisi’nin ise tam manada etkili olduğu söylenemez. Bununla birlikte, haber yapmak üzere konuşmak istediğimiz birçok kişi referandumla ilgili görüş belirtmekten kaçınıyor. Hatta sohbet sırasında 'Hayır' oyu vereceğini söylemelerine karşın video ya da ses kaydı yapmak istediğimizde ailesel nedenlerden ya da yaptıkları işten dolayı, kayıt altında 'Evet' oyu vereceği beyanında bulunacağını söyleyenler de var. 'Hayır' oyu verecekken kayıt altında 'Evet' oyu vereceğini beyan edenlerin referandumla ilgili görüşlerine burada yer verilmiyor.

Turgutlu’da ki; referandum kampanyalarında en çok dikkat çeken noktaların başında, her iki kampanyayı yürütenlerinde özellikle kararsız seçmeni ikna etmek için bire bir çalışmalar yürütmesi gözlemleniyor.

’AK Partili isimler ile yaptığımız görüşmelerde ise şu ifadelere ağırlık veriliyor. Biz anlattıkça kararsızların ‘EVET’ e doğru yöneldiği ve ikna olmaya başladıklarını görüyoruz’ ifadeleri ağırlık kazanıyor.

Turgutlu’da 'Evet' oyu vereceğini söyleyenlerin gerekçelerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğine duyulan beğeni ve güven ön plana çıkıyor. Turgutlu’da bir lokantada garson olarak çalışan ve adının yazılmasını istemeyen bir kişi, karasız olduğunu söylüyor: "Ama son zamanlarda 'Evet'e meyil etmeye başladım. Herkes o adama karşı bende bazen kendi kendime düşünüyor ve ülkemin Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) bende bu nedenle sahip çıkmak istiyorum diyor ama sonra son zamanlarda yaşananların kafasında soru işaretleri bıraktığını söyleyerek tekrar kararsız olduğunu yeniliyor.

Turgutlu’da MHP'NİN ciddi manada bir kampanyası yok!  

Turgutlu’da Kararsızların fikrinin değişmesinde en etkili argümanın ne olduğuna yönelik sorumuza AKP'liler 'istikrar ve devamlılık' vurgusu, 'Hayırcılar' ise Erdoğan'dan sonrasıyla ilgili kaygılarını dile getirmesi çoğunluk kazanıyor.

Turgutlu’da parti olarak 'evet' diyen MHP'nin etkili bir kampanya yürüttüğünü söylemek çok güç. Turgutlu’da MHP ilçe teşkilatının aslında ilçede pek izi yok! İl genelinde AK Partililerinde seçim çalışmalarında MHP'den tam anlamı ile destek almadıklarını söylüyor olması da kafalarda ki soru işaretlerini desteklemeye yetiyor.

CHP ise Türkiye genelinde olduğu gibi, Turgutlu’da 'Hayır' kampanyasında CHP teşkilatının yanı sıra bazı sivil toplum kuruluşları ile farklı siyasi görüşlere sahip kişilerin bir araya geldiği gönüllü oluşumlar rol oynuyor.

CHP’de çalışmalarında tam etkili hareket etmiyor

CHP'nin 'Hayır' kampanyasına destek verenler arasında bir çok kişi yer alsa da bazılarının kameralar önünde yer almak istemediği ve fikrini beyan etmediği gözlemleniyor. Bir de bu referandumun çok büyük önem taşıdığını düşündüklerinden dolayı herhangi bir parti bağlantısı olmasa da etrafındakileri 'Hayır' demeye ikna etmeye çalışanlar var.

Turgutlu’da ‘Hayır’ için gönüllü çabalayanlar da var.

Turgutlu’da vatandaşlar ile yaptığımız görüşmelerde çoğunlukla şu ifadeler yer alıyor. Aslında kimse neye oy verdiğini bilmiyor. Neden evet denmesi veya neden hayır demesi gerektiğini bilmediği ve anımsamadığı gibi sistem değişikliğinin neden iyi olacağını tam olarak kimse anlatmıyor ifadelerine yer veriliyor.

Gözlemlediğimiz kadarı ile Turgutlu’da vatandaşlar, AK Parti dışındaki partilerin referandum çalışmalarına tam anlamı ile yürütmediği  ve  önemi  vermediği  konusunda hem fikir. Özellikle MHP’nin referandum sürecinde ki; performansı eleştiri konusu ayrıca bir diğer konu olan MHP’nin meclis üyelerinin bu çalışmalara katılmaması yönünde ki eleştiriler soka sohbetlerinde, kahvehanelerde,  kamuoyunda ve sosyal medyada da konuşulur olmuş durumda buda İlçe yönetimin dikkatinden kaçmıyor.

Turgutlu ilçe başkanı Orhan Sayar ile yaptığımız görüşmede bunun etik olmadığı,MHP teşkilatının oylarıyla Meclis üyeliğine gelmiş kişilerin parti çalışmalarına katılmıyor olmasından duyduğu rahatsızlığı vurgulayarak dile getiriyor olması bu yöndeki tespitlerimizi doğrular niteliktedir.

Özel Haber;

Haber: Haşim KARATAŞ

 

 

HABERİ PAYLAŞ:
BUNLARA DA BAKIN