Ahmet Orhan

Zurna Kampının Ardından

Ahmet Orhan

Turgutlu, bu yıl yeniden yapılan Bağ Bozumu ve Kurtuluş Şenliklerinde farklı şeylere şahit oldu. 

Söz konusu farkı yaratan ise ünlü pop sanatçılarının ağırlıklı olarak sahne alması yerine yöremizin sanatçıları ve Turgutlumuzu oluşturan hemşerilerimizin sahip olduğu kültürlerin yansıtıldığı kutlamaların tertip edilmiş olmasıydı.

2 Eylül tarihinde konuya dair tespit düşünce ve tavsiyelerimin yer aldığı yazıyı

Şenlikler boyunca özellikle iki geceye ben ve eşim de memnuniyetle katılmıştım.

Öncelikle Turgutlunun şerefli, saygın evlatları olan, sanatlarıyla Konservatuar hocalığına kadar yükselmiş, müzik dünyamızda Kasabalı zurna sanatçıları olarak şöhret olmuş değerli hemşerilerimizi zevkle izleme fırsatı bulmuştuk.

Abdal Türkmen gecesinde başta Fuat İlbey olmak üzere Işık ve Serdar Soğukkuyu bizlere Türk Müziğimizin güzel eserlerini zurna ile dinleterek kulaklarımızın pasını silmişlerdi. 

O gecede Belediye Başkanı Çetin Akın zurna severleri heyecanlandıran Turgutlu’da yapılacak olan zurna kampının müjdesini de vermişti.

17–18–19 Eylül tarihlerinde birçok il ve ilçeden gelen ünlü zurna sanatçıları ve genç yetenekler bir araya gelerek kampı tamamlamışlardı.

Bu özel kampın ardından elbette uygun bir final yapılması yerinde olurdu. 

O final dün gece güzel bir tesadüf eseri Gaziler gününde 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanında muhteşem bir zurna konseriyle gerçekleştirildi.

Kampa katılan ünlü sanatçılardan ancak bir bölümü sahne alabildi.

Alanda bulunan Turgutlulara hasret kaldıkları play-back olmayan gerçek bir konser sundular.

Genç yetenekler Muğlalı Erman Çalgıcı, Salihlili Emre Yanıkçalan, Uşaklı Mutlu Keklik ve Kasabalı Sebahttin Çil halkı icra ettikleri eserlerle eğlendirmeyi başardılar ve geçer not aldılar.

Abdal Türkmen Zurna sanatçıları gecesine şenliklerde Turgutluya gelemeyen Halil Çokyürekli ve her fırsatta davetlere icabet eden Fuat İlbey arka arkaya sahne alarak hünerlerini gösterip ustalıklarının hakkını verdiler.

Başta geleneksel çalgımız ile şarkı ve türkülerimizi seslendiren zurna üstatlarını Turgutluda bira raya getiren Başkan Akın’ı, gerek Turgutlu dışından gelen, gerekse Turgutluda bulunan tüm sanatçılarımızı tebrik ediyorum.

Her yerde kendilerini Kasabalı diye takdim ettiren üstatlarımıza bundan böyle daha büyük başarılar temenni ediyorum.

Bu kadar güzelliğin arasında dikkatimi eken bir konuya değinmeden geçemeyeceğim. Özellikle sitemlerimi ifade edeceğim.

Gözlerim tıpkı Şenlikler sırasında olduğu gibi yine Muharrem Sargın ve oğlu Murat Sargını aradı. Maalesef onlar alanda ne isimleriyle ne de cisimleriyle yoktular.

Ne yazık ki her ikisini kıymetli eşleri ve dostlarıyla bir kafeteryanın bahçesinde konseri uzaktan izlerken buldum. 

Bu gecelerin fikir babası o alanda, hem de başköşede olmalıydı... 

Umarım gelecekte yapılacak zurna aktivitelerinde Muharrem Sargın’ı da büyükleri olarak sanatçılarımızın arasında görürüz.

 

Yazarın Diğer Yazıları