- Haberler
- CHP'li Başevirgen 'Parası Peşin Alınan Şeker Üreticiye Dağıtılmadı'
CHP'li Başevirgen 'Parası Peşin Alınan Şeker Üreticiye Dağıtılmadı'
CHP Manisa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başevirgen, son günlerde gündeme gelen ve arıcılık faaliyetinde bulunan üyelerinin (Sübvanse) şeker ihtiyacını karşılayan, tarım ve hayvancılık kolunda yer alan diğer üyelerinin ise gübre vb. girdilerini daha ucuza temininde yardımcı olan TAHAP’ın ( Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Platformu ) arı yetiştiricilerinden şeker temini için para almış olmasına rağmen taahhüt ettiği şekeri temin etmediği iddialarını meclis gündemine taşıdı.
“Parası Peşin Alınan Şeker Üreticiye Dağıtılmadı”
CHP’li Başevirgen, “Üç yıl önce kurulmuş olan TAHAP’ın Genel Başkanı Mustafa Sarıoğlu, Onursal Başkanı ise AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz. Bu dernek geçtiğimiz ay Rize ‘de çay üreticilerine ucuz fiyatla içeriği belirsiz ve etiketsiz gübre dağıtmaya kalkmış, durumun anlaşılması üzerine dernek yönetimi açıklama yaparak hatanın Gold ve UNB isimli iki aracı firmadan kaynaklandığını ve bu durumu telafi edeceklerini söylemişlerdi. Bir diğer olay da Giresun ilinde yaşandı. Bazı arı yetiştiricileri, ucuz şeker almak için bahse konu derneğin il temsilcisi olduğu söylenen bir kişiye başvurduklarını, fakat Nisan ayının başında ödeme yaptıkları halde hala şeker alamadıklarını söylüyorlar. İl temsilcisi olduğu söylenen kişi tarafından 650 bin 300 liralık bedelin Nisan ayı başı itibariyle Türkiye Tarım, Hayvancılık ve Arıcılık Dayanışma Dernekleri Federasyonuna ait hesaba EFT ile transfer edildiği elimizdeki belgelerden anlaşılmakta. Fakat o tarihten bugüne kadar bahse konu şekerin yetiştiricilere dağıtılmadığı tarafımıza iletildi. Yetiştiriciler sürekli bahane üretildiğini ve oyalandıklarını söylüyorlar.” Diye konuştu.
“Arıcılar Birliğine 1, TAHAP’a 35 Kg! Türkşeker Bu Dağıtımı Neye Göre Yaptı?”
Türkiye Arıcılar Birliği’nin, giderek artan arı ölümleri karşısında Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulunarak tüm arıcılara kovan başına 10 kg indirimli şeker verilmesini talep ettiğini hatırlatan Başevirgen, “Fakat tahsis edilen miktar sadece 1 kg olmuş ama TAHAP’a verilen miktar 35 kg. Yani Bakanlık ve Türk Şeker, net bir ayrımcılık yaparak, Türkiye Arıcılar Birliği’ne ihtiyaç duyulan şekerin çok altında bir miktar şeker verirken, TAHAP'a ise ihtiyaç duyulanın kat kat üzerinde şeker vermiş. Oysa adaletli dağıtım adına, Bakanlığın AKS’ye kayıtlı üye ve kovan sayısı üzerinden indirimli şeker satışı yapılmasını sağlaması gerekmez miydi? TÜRKŞEKER’e soruyoruz, bu tahsisi neye göre yaptınız?”
“TAHAP Bu kadar şekeri kimlere dağıtıyor?”
Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı TÜRKŞEKER’in üreticiyi destekleme adına birlik ve dernek üyesi arıcılara piyasadan daha ucuza şeker verdiğini söyleyen Başevirgen, “Hayvancılık Genel Müdürlüğünün Arı Kayıt Sistemi (AKS) 2021 yılı verilerine göre: Arıcılık ile ilgili kurulmuş olan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliğinin (TAB) 6 milyon 338 bin 914 kovanına 6 bin 384 ton şeker, Bal Üreticileri Birliği'nin (BÜB) 845 bin 436 kovanına 1272 ton şeker ve birlik üyesi olmayan üreticilere (TAHAP) ait 48 bin 851 kovana ise 1755 ton şeker verildiği belirtilmekte. Verilen şekeri kovan sayısına böldüğümüzde, TAB'a kovan başı 1 kilogram şeker düşerken, BÜB'e kovan başı 1,5 kilogram şeker düşmekte. Öte yandan üye sayısı azami birlik üyesi olmayan arıcı sayısı kadar olan TAHAP’a ise kovan başına 35 kilogram şeker verildiği anlaşılmakta. Oransal olarak en fazla şekerin tahsis edildiği TAHAP’ın bu şekeri nasıl ve kimlere dağıttığı tam olarak araştırılmalıdır. Çünkü üreticiden ucuz şeker temini vaadiyle toplanan paraların inanılmaz boyutlara ulaştığı ve birçok yetiştiricinin mağdur edildiği iddiaları ayyuka çıkmış durumda” Dedi.
“Meclis Gündemine Taşıdı”
CHP’li Başevirgen hem Tarım ve Orman Bakanlığı’na hem de İçişleri Bakanlığı’na iki ayrı soru önergesi vererek konunun araştırılmasını istedi. Başevirgen, “ 5253 sayılı Dernekler Kanunda belirtildiği üzere, “Gerekli görülen hallerde, derneklerin tüzüklerinde gösterilen amaçlar doğrultusunda faaliyet gösterip göstermedikleri, defterlerini ve kayıtlarını mevzuata uygun olarak tutup tutmadıkları İçişleri Bakanı veya mülkî idare amiri tarafından kamu görevlilerine denetletilebilir.” Hükmüne göre harekete geçilmesi gerekmektedir. Şayet böyle bir denetim başlatılmışsa konunun ve sonuçlarının bir an önce kamuoyuyla paylaşılması gerekir. Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’na verdiğimiz yazılı soru önergelerimizin en kısa sürede yanıtlanmasını bekliyoruz.” Dedi.