• Haberler
  • Siyaset
  • Chp'li Yalım: Çiftçiye Ödenecek Prim Enflasyon Karşısında Eridi

Chp'li Yalım: Çiftçiye Ödenecek Prim Enflasyon Karşısında Eridi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 25, 26 ve 27’nci dönem Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından çiftçiye ödenecek olan prim ödemelerin yüksek enflasyon karşısında eridiğini ve bu desteğin artırılıp çiftçiye gereken desteğin verilmesi gerektiğini söyledi.

CHP 25,26 ve 27’nci dönem Uşak milletvekili Özkan Yalım, Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından çiftçilere ödenecek olan buğday ve arpa alım priminin ödemeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ UCUZA SATTI

Yaşanan yüksek enflasyon ve gelen zamlar nedeniyle primlerin çok düşük hale geldiğini belirten Yalım, “Bu desteklerin yükseltilmesi gerekmektedir. Hububat alım zamanında çoğu çiftçimiz TMO silolarında yer olmadığı ve randevu alamadıkları için esnafa daha ucuza mahsüllerini satmak zorunda kaldılar.” dedi.

BAKANLIK PRİMİ REVİZE ETMELİ

ÇKS'ye kayıtlı buğday ve arpa üreticilerine, kayıtlı üretim miktarı kadar tüm kesimlere yapılan satışlar için ton başına buğdayda bin lira, arpada ise 500 TL ilave hububat üretim primi desteği verileceği açıklandığını hatırlatan Yalım, “Halen destek pirimlerini alamayan çiftçilerimiz vardır. Bu nedenle çiftçilerimize verilen destek pirimlerinin kilo başına en az 2 lira 50 kuruş olması, ton başına ise 2 bin 500 lira olması gerekmektedir. Çiftçiler ürünlerini silolara vereli 5 ay oldu. Çiftçi ürününü kaldırdığında mazotun litresi 21 liraydı. Şimdi ise mazotun litresi 40 lira civarına yaslandı. Tarımsal ürünlerde ithalatın önlenebilmesi için üreticilerin tarımsal faaliyetleri sürdürebilmesi için desteklemeleri gerekmektedir. Kilogram başına ödenecek olan 1 lira destek primini bakanlığımız revize edip artırmalıdır.  Üreticilerimize bir an önce geciken ödemeleri yapılmalıdır. “diye konuştu.

ÇİFTÇİYE GEREKEN DESTEK VERİLMELİ

Hükümetin kendi çiftçisini desteklemek yerine başka ülkelerden tarımsal alanlar kiralama yöntemini seçtiğini ve bu işin yanlış olduğunu anlayıp geçtimiz günlerde bu uygulamadan vazgeçtiğini hatırlatan Yalım, “Türk çiftçisine gerekli destekleri yapın. Mazot desteği, çapalama desteği, hasat desteği ve teknik ekipman desteği olarak genişletilmelidir.

Ayrıca; Sudan ve Nijer gibi ülkelerden ne kadarlık arazi kiralanmıştır?  Buralara ne kadar ücret ödenmiştir?  Ne kadarlık ürün üretilmiştir? Biran önce açıklanmalıdır” şeklinde konuştu.

Bakmadan Geçme

Haber Kasaba - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0505 310 61 17
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!