- Haberler
- Cumhurbaşkanının Meclisi Fesh Etme Yetkisi Yoktur
Cumhurbaşkanının Meclisi Fesh Etme Yetkisi Yoktur
MHP Grup Başkanvekili Erkan AkçayCumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisinin olup olmadığı tartışmalarına dair 'Anayasa değişikliğinde fesih yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin aynı anda yenilenecek olması sistemin sigortasıdır. Bu sigorta krizleri önleyecektir.' dedi.
MHP’Lİ AKÇAY: “CUMHURBAŞKANLIĞI İLE MECLİS SEÇİMLERİNİN AYNI ANDA YENİLENMESİ SİSTEMİN SİGORTASIDIR”
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay Cumhurbaşkanının meclisi feshetme yetkisinin olup olmadığı tartışmalarına dair “Anayasa değişikliğinde fesih yetkisi yoktur. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin aynı anda yenilenecek olması sistemin sigortasıdır. Bu sigorta krizleri önleyecektir.” dedi.
Manisa milletvekili Milliyetçi Hareket Partisi Grup Başkanvekili Erkan Akçay Anayasa değişikliği referandumu çalışmaları kapsamında Köprübaşı ve Gölmarmara ilçelerindeydi. Partisinin ilçe teşkilatlarını ziyaret eden Akçay’a MHP Manisa il başkanı Erkan Öztürk de eşlik etti.
Akçay Köprübaşı’nda ilçe teşkilatıyla bir araya gelmesinin ardından Köprübaşı Belediye Başkanı Zafer Mergen’i ziyaret etti. Ziyaretin ardından Köprübaşılılarla bir araya gelerek Anayasa değişikliğine ilişkin bir konuşma yapan MHP’li Akçay cumhurbaşkanının yetkileri hakkındaki tartışmalarına değindi. Akçay, “Anayasa değişikliğinde cumhurbaşkanına meclisi fesih yetkisi verilmiyor. Bu koca ve kuyruklu bir yalandır” dedi.
“Karşılıklı seçimlerin yenilenmesi sistemi”
Fesih kelimesinin anlamından koparılarak kullanıldığını belirten MHP’li Akçay “CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu katıldığı bir televizyon programında Türk Dil Kurumu sözlüğünde ‘parlamentonun feshi’ ibaresinin yer aldığını söyleyerek yeni sistemde meclisin feshedilebileceği iddiasında bulunmuştur. Sözlükte böyle bir kullanım var ancak ‘fesih’ kelimesinin sözlükteki anlamına neden bakmıyorlar? Sözlükte kelimenin karşılığı olarak ‘dağıtma, dağıtılma’ yazıyor. Anayasa hukukunda da fesih derseniz meclisin tamamen ortadan kaldırılacağını, meclisin çalışmalarına son verileceğini ifade edersiniz. Yeni sistemde meclis dağıtılıyor mu, çalışmalarına son mu veriliyor? Bunların hiçbirisi yapılmıyor. Yeni sistemde var olan seçimlerin karşılıklı olarak yenilenmesidir. Bu kararı cumhurbaşkanı da alabilir, meclis de alabilir. Seçimlerin yenilenmesi bir sonraki meclis ve cumhurbaşkanı seçilene kadar mevcutların görevlerine devam etmesi demektir. Üstelik cumhurbaşkanı seçimleri yenilerse kendi görev süresini de kısaltmış oluyor. Cumhurbaşkanı ikinci döneminde seçimlerin yenilenmesine karar verirse yeniden aday olamayacaktır. Böylece bu yetkinin istismarı da engellenmiş oluyor. Bu uygulama yasama ve yürütme arasında uyum ve uzlaşmayı zorunlu kılacağı için sistemin sigortasıdır. Sistemin yönetim krizlerine sürüklenmemesi için karşılıklı seçimlerin yenilenmesi sistemi inşa edilmektedir. Bu sistem muhtemel krizlerin çıkmasını önlemeye yönelik bir sigorta sistemidir.” dedi.
“Milliyetçi Hareket Partisi krizlerden çıkış için çözüm üreterek inisiyatif ve sorumluluk almıştır”
Köprübaşı’ndan sonra Gölmarmara ilçesine geçen MHP’li Akçay partisinin ilçe teşkilatını ziyaret ederek Anayasa değişikliği hakkında bilgi verdi. 15 Temmuz sonrasında Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve sosyal mukavemetinin azaldığı bir dönemde MHP’nin kriz ortamından çıkmak için yol gösterdiğini belirten MHP’li Akçay, “MHP toplumsal sözleşmenin yenilenmesi için milli iradeye başvurulmasının yolunu açmıştır. MHP TBMM’nin güçlendirilmesi, yasamanın yürütmeyi daha etkin denetleyebilmesi, Cumhurbaşkanı ve bakanların sorumlu tutulabilmesi, yürütmenin gücünün yasamaya verilen yetkilerle sınırlandırılması, denge ve denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gibi konularda önemli katkılar sağlayarak, hükümet sisteminin daha iyi bir şekilde kurulmasına vesile olmuştur.” şeklinde konuştu.
MHP’nin başkanlık sistemini mi desteklediği sorusuna da cevap veren Akçay konuşmasına şöyle devam etti: “MHP bütün fikirlerine eskiden olduğu gibi şimdi de sadıktır. Daha önce karı çıktığımız hususların hiçbirisi bu anayasa değişikliğinde söz konusu dahi değildir. Karşı çıktığımız kırmızı çizgilerimizin hiçbiri bu Anayasa değişikliğinde yer almamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi olarak bizler, milletimizin taleplerini demokratik sorumluluk bilinciyle yerine getirerek hazırladığımız bu anayasa değişikliğine; “millet için, devlet için, bayrak için, Cumhuriyet için, Türklüğün bekası için EVET diyoruz”dedi