Manisa'nın En Büyük Kitap Hazinesi!
Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Manisa Şubesi 'Kütüphane Sohbetleri Projesi' kapsamında Manisa Yazması Eserler Kütüphanesi'ni ziyaret etti. Kütüphane Müdürü Ali Arı TDED Yönetim Kurulu Üyelerine kütüphane ve verilen hizmetler hakkında bilgi verirken kurum olarak her türlü projede yardımcı olabileceklerini beyan etti.
Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Manisa Şubesi “Kütüphane Sohbetleri Projesi” kapsamında Manisa Yazması Eserler Kütüphanesi’ni ziyaret etti. Ziyaret hakkında değerlendirmede bulunan 24. Dönem Manisa Milletvekili ve Türkiye Dil ve Edebiyat Deneği Manisa Şubesi Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş, Manisa Yazma Eserler Kütüphanesinin İstanbul Yazma Eserler Kütüphanesi ve Konya Yazma Eserler Kütüphanesinden sonra Türkiye’nin en büyük üçüncü kütüphanesi olarak hizmet verdiğini söyledi.
Yurttaş Kütüphane hakkında şu ifadelerde bulundu, “30 Aralık 2010 da Manisa İl Halk Kütüphanesinde hizmet vermeye başlayan Yazma Eserler Kütüphanesi İhtisas Kütüphanesi kapsamında kabul ediliyor. 2007 de dijital aktarıma başlanmış. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 28 Aralık 2010 tarihinde kabul edilen 6093 sayılı "Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri kanunu İle birlikte Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi kuruldu. Mülkiyeti Manisa Valiliğine ait olan Hıdıroğlu Konağı olarak bilinen bina İl Genel Meclisinin 11.04.2013 tarih ve 88 sayılı kararıyla 25 yıllığına Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına tahsis edilmiştir. Tahsisin ardından Başkanlığımız mevcut bina içerisinde depo alanları, okuyucu salonları, sergi salonu ve idari birimlerin tefrişatını yaparak Haziran 2013 tarihi itibariyle Manisa Yazma Eser Kütüphanesi araştırmacılara hizmet vermeye başlamıştır. Manisa Yazma Eserler Kütüphanesi’nde 8294 tanesi Osmanlı Devleti 'nden ; 9171 tanesi harf devrminden önce Arapça , Osmanlıca , Çağatayca , Farsça , 1 tane de İbranice olarak felsefe müzik din coğrafya , sosyoloji, tarih , edebiyat alanlarında toplam 17.465 kitap kapasitesine ulaşmış durumdadır. Fatih Sultan Mehmet'in tuğrası olan , Abdülhamit Han’ın sefirlere hediye ettiği Kur'an'ı Kerim gibi çok değerli eserler bulunuyor. Biz dernek olarak gidip gördük. Harika eserler var. Tüm kitaplar dijital ortama aktarılmış. Kurum okumayı sevenlerin ve araştırmacıların hizmetinde. İlgili ve bilgili müdür ve personele sahip.
Manisalıların belki de büyük bir kısmımın bu potansiyelden haberi yok. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği olarak isteyen herkese bu kütüphaneyi gezdirmeyi bir görev biliyoruz.” TDED olarak köy okullarına kitap ve okul kütüphanesine destek projesine devam ettiklerini kaydeden TDED Manisa Şube Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş, “Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi olarak “Çantanda Bir Kitap Taşı” projesi için dernek toplantısına gelirken yanımızda bulunan kitapları “Bir Köy Okuluna Kitap Gönder” diyerek topladık ve Milli Eğitim sorumlusu arkadaşımıza teslim ettik. Kitapların gideceği okula selamlar” diye konuştu.
Konuşmasında 24 Kasım Öğretmenler Gününü'de kutlayan Yurttaş, “Bir toplum eğitimcisine ne kadar değer verirse geleceğine de o derece güvenle bakar" dedi.