MHP Lideri Bahçeli'den seçim barajı açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli seçim barajıyla ilgili olarak 'Yüzde 10'luk seçim barajı ve erken seçim tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye'de çok ağır bir baraj' dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye’de yüzde 10 olan seçim barajını ’ağır’ ’ diye yorumlayan Bahçeli, bu oranın yeniden değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

MHP’nin seçim öncesi yapılan anket çalışmalarına güvenmediğini, bu nedenle hiç bir zaman yaptırmadıklarını bildiren Bahçeli şu ifadeleri kullandı:

"Yapılanlar kamuyou oluşturmaya yönelik araştırmalardır. Bunu bildiğimiz için hiçbir araştırmaya güvenmiyoruz. Ama bugüne kadar yapılmış olan araştırmalarda MHP’nin  yüzde 10 barajını geçtiği ya da ulaştığı yazılıp çizilmedi. Seçim sonuçlarından sonra elde edildi sonuçlar. Yüzde 2-8 arasında getirip götürdüler. Ama sonuçlar öyle olmadı. MHP Türk siyasi tarihinde baraj sorunu olmayan partilerden bir tanesi. Ama illa bir barajın altında kalma baskısı var toplumda böyle olursa iyi olur diye düşünenler var. Bu da sakat bir düşünce. "

"YÜZDE 10 ÇOK AĞIR BİR BARAJ"

Bahçeli şunları kaydetti: "Yüzde 10 barajı Türkiye’de çok ağır bir baraj. Hele hele ilk 12 Eylül sonrasında yeniden siyasi yapılanma sürecine geçildiğinde yüzde 20-25 arasında bir baraj, onun üstünde de yüzde 10 üzerinde baraj konmuştu.  O baraj 12 Eylül döneminde darbe teşebbüsünde bulunan zihniyetin himayelerinde faaliyetlerine başlayanlar için böyle bir baraj. MHP- Milli Selamet Partisi üzerinde bu konular  hep tartışıldı. Siyasi hayatında silinmesi arzusu olmuştu  Öyle bir dönem içinde  siyasi hayatın barajın nereye kadar çekilmesi konusunda bölücü unsurların temsiline fırsat vermeyecek yüzde 10’unun devamından yana olduk. Bize karşı da yüzde 7-8 oranları söylemelerine rağmen acaba biz yüzde 10 üzerinde oranla gelebilir miyiz dedik. Allah nasip etti ve gelindi, barajın altında kaldığımız dönemlerde oldu. TBMM’de temsil imkanının baraj imkanının aşamayacağını anlayanlar parti disiplini içinde yapılanma sağlayarak bağımsız adaylarla TBMM’ye  girip  orada mücadelelerine devam ettiler. Demek ki yüzde 10 barajı ittifaklarla veya başka kararlılıklarla aşılabilir duruma geldi. Türkiye’de iki şeye dikkat etmek gerekiyor. Zorlamalar ve dayatmalarla birilerini öldürerek kendini yaşatma yerine hep beraber nasıl yaşarız. Demokrasi içinde bunu nasıl başarırız. Türkiye’yi nasıl bir istikrar normalleşme sürecine getirebiliriz konusunda bir uzlaşmaya varacak çalışma yapmak lazım. Yüzde 5, 7 mi olur yoksa 10 kalır, böyle mi devam etmesi gerekir. Bunu yaparken bir başka parti yok sayıp ezerek kendine bir yol çizmeye çalıştığında onun da bir anlamı olmadığı görüldü. Bunlardan ders çıkarmak lazım."

"KALICI YOL BULUNMALI"

Devlet Bahçeli, sınav sistemlerinin değişmesine ilişkin bir soruyu şöyle yanıtladı:

"Bu ülkede siyasi iktidarın 15 yıla yaklaşan hizmet sürelerinde Milli Eğitim Bakanı sayısında değişiklik çok olmuştur. Her bakanın görev süresinde milli eğitim sisteminde değişikliklere gidilmiştir. Temel eğitimdehn orta öğretime geçişte 4-5 model uygulamaya geçilmiştir. Şimdi sayın bakanın yapmış olduğu açıklama doğruttusunda değerlendirmede bulunmak konuyu tamamen incelemeye bağlıdır. Bizde böyle bir sistem için arkadaşlarımızı görevlendirdik. Bugün veya yarın sistemle ilgili MHP’nin  görüşünü ortaya koyabilecek değerlendirmeleri bize bildirmiş olacak. Şimdiki halde tartışma çok hızlı gelişiyor. Konu Türkiye’nin  gündeminde. Değişik eleştirilerin de haklılık payı var. Bir de iktidara karşı tavır içinde olanların da bu tavırları içini bir fırsat kolladıkları görülüyor. Aile- öğrenci-okul arasında bir paylaşımı dikkate alarak sorunun köklü çözümüne doğru gidilmeli, kalıcı yol bulunmalıdır."

"DOĞRU BİLGİ AKIŞI SAĞLANMALI"

Bahçeli, Başbakan Binali Yıldırım’ın ’çocuklarının gizli off-shore hesapları olduğu’ yönündeki haberlere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu konuda doğru bir bilgiye sahip değiliz.  Kaynağına inme şansına da sahip değiliz. Basında yazılanlarla tartışmalarla da bazı şeyler mümkün olsa da doğru olmaz kanaatindeyiz.  Görelim bakalım nereye kadar gidecek. Bir şeyler söylemeleri lazım böyle bir iddia yer almışsa  basında. Topluma bu konuda doğru bilgi akışı sağlamalılar."

"BİZİM İSMAİL KAHRAMAN'DAN ŞİKAYETİMİZ YOK"

Meclis Başkanlığı seçimlerine MHP’den de aday çıkarılacağını söyleyen Bahçeli, AK Partili Burhan Kuzu’nun da aday olduğunun anımsatılması üzerine şöyle dedi:

"MHP geçmişten bu yana Meclis  başkanlık seçimlerinde ilkeli davranmıştır. Eğer mecliste ise meclisi yönetecek bir arkadaşımız olduğu kanaatiyle aday çıkaracak kanaatindeyiz. Yine bu ilkemize devam edeceğiz. Meclisin bugün ki yapısına baktığımız vakit üçüncü turda 166 şartı yakalanacağı için kolaylıkla seçilebilir. Köklü bir tartışmaya kamplaşmaya zemin teşkil etmemesi lazım. 35 kişiyiz zaten. Hangilerine nasip olur aday çıkaracağız.  Grup çıkışı ziyaret etti.  Biz de gelişmeleri  takip ettiğimizi söyledik.  Erken cevap verilmez bu gibi şeylere. Siyasilerin de kurnaz tabiri var; yetkili organlarımızda değerlendireceğiz. 316 onlar. Ne yaparlarsa yapsınlar ilk iki turda netice alamazlarsa üçüncü turda istediklerini seçebilirler. Seçilecek kişinin önemli olan meclisteki yönetim şeklinden önemli dersler çıkarabileceği çatışmalardan uzak tutacağı bir anlayışta olması gerekir. Bizim bir şikayetimiz olmadı İsmail Beyden. CHP’ye sormak lazım onu."
 

"GALATASARAY YA İSİM DEĞİŞTİRSİN YADA BUNDAN (11 YABANCIYLA SAHAYA ÇIKMAKTAN)  VAZGEÇSİN"

Geçtiğimiz günlerde Galatasaray’a ilişkin açıklamalarının sosyal medyada çokça eleştiri aldığını anımsatan Bahçeli şöyle konuştu:
"Ama bizim söylediğimiz Galatasaray’ın düşünmesi gereken konu.  Bir maça çıkıyorsunuz 11 yabancı futbolcu ile oynuyorsunuz. Bu Galatasaray’ın kuruluş gününden bugüne kadar ki zaferlerini gölgeleyen bir yaklaşımdır. Galatasaray’da hiç mi kimse gelmedi. Arada sırada birkaç yerli futbolculara yer vermelerinde fayda var. 11 kişi takım kuruyorsunuz 11’i de yabancı, antrenör de yabancı olursa hangi ülkenin takımıyız nerede oynuyoruz diye Galatasaraylılar bunu düşünmesi lazım. Onun için ya isim değiştirsinler ya bundan vazgeçsinler."

"BEŞİKTAŞ 11 YABANCI FUTBOLCUYLA SAHAYA ÇIKSIN KOYU BİR BEŞİKTAŞLI OLMAMA RAĞMEN KULÜPTEN  AYRILIRIM"

Koyu bir Beşiktaşlı olduğunu vurgulayan Bahçeli, kendi takımınında 11 yabancıyla szahaya çıkması halinde takımını bırakabileceğini savunan Bahçeli şu ifadeleri kullandı: " Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş 1900’lü yıllardan beri olan kulüplerdir. Bunlar üzerinde böyle gölge taşımaması lazım. İki üç tane  olabilir mi olur. Bizden de yurt dışına  gidenlegidenlegidenler var övünüyoruz. Oradan da bize gelenler olabilir Ama 11 tane de olursa onu düşünmek lazım. Beşiktaş ta olmuş olsa, Beşiktaş 11 yabancı futbolcuyla sahaya çıksın koyu bir Beşiktaşlı olmama rağmen kulüpten  ayrılırım. Beşiktaşlıyız niye öyle siyah beyaz. Kırmızı beyaz bir anlamı var. Öyle bir takımda bakıyorsunuz bunların  hangisinin ayağında top var,  ismi nedir şaşıyorsun. Dilinde dönmüyor bakıyorsun kimisi İspanyol, kimisi Brezilya. Bizim gençlerimize  yol vermek lazım. Alt yapıyı geliştirmek de yarar var. Alt yapı da Beşiktaş üstaddır. Şenol Birol gibi, Yusuf Sanlı gibi.  Yine de çıkar. Birkaç var futbolcu gözümüze taktığımız kişiler. 11’ ini say desen yedi sekizine dilim dönmez. Beşiktaş’ ta alayını beğeniyorum.  "

Bakmadan Geçme