Ahmet Orhan

Dikkat Tehlike Var..

Ahmet Orhan

Bugünlerde belki anormal hava şartlarından,

belki korona salgın sürecinin halen devam etmesinin getirdiği sinir bozukluğundan,

belki ekonomik, siyasi şartlardan

veya tüm bu olumsuzlukların bir araya gelmesinden kaynaklı olabilecek toplumumuzda garip bir gerginlik var.

Böyle bir gerginlik geçtiğimiz Salı günü gerçekleştirilen Turgutlu Belediye Meclis toplantısında yaşandı.

Toplantının belirlenmiş gündeminin tamamlanması sonrası dilek temenniler bölümünde ve sonrasında yaşananlar etkisini şehirde halen hissettirmektedir.

Söz konusu olayı kısaca hatırlayacak olursak,

her toplantının sonunda söz alma gediklileri,

Millet İttifakının İyi Partili ve HDP’li üyeleri İlhami Dinçer ve Burhan Irk ile Cumhur İttifakının MHP’li üyesi İbrahim Kara’nın başrolde oldukları sıradan bir tartışma…

Daha doğrusu üzerinde tartışma bile yapılmayacak tribüne yani halka yönelik siyasi şov.

Kendisi de Urganlılı olan İlhami Dinçer daha önceki meclis toplantısında Burhan Irk tarafından gündeme taşınan Urganlı Su Deposu ve şebekesinde yaşanan sorunları tekrar Meclis gündemine getirir..

İbrahim Kara’nın, bu konuşmaya konunun çözüm yerinin Büyükşehir olduğunu söyleyerek müdahale etmesiyle olay başlamıştır.

İbrahim Kara’nın kendisine verdiği rencide edici ifadeleri içeren karşılık sırasında Dinçer’in meclis toplantısını terk etmesi tartışmaların fitilini ateşlemiştir.

Bu atışmanın ardından Burhan Irk’ın konuşmaya başlamasıyla önce BDP’li meclis üyesi M.Fatih Yüksel ve ardından birer birer MHP ve AKP Meclis üyelerinin tamamı toplantıyı terk eder.

Meclis toplantısını terk edişin gerçek nedeninin Burhan Irk’ı mı yoksa İlhami Dinçer’i mi protesto olduğu net olarak anlaşılamaz ve herkes yaşananları kendine göre değerlendirmelere tabi tutar..

Ne olduysa bundan sonra olur.

Turgutlu’da sosyal medya ve sokaklarda son derece tehlikeli toplumsal barışa kalıcı zararlar verebilecek söylemler devreye girer.

Bu söylemlerde toplantıyı terk eden meclis üyelerini yani çoğunluk üyelerini ırkçılıkla suçlayan, Turgutlulunun çeşitli meşrep ve kökenden gelen hemşerilerinin arasına nifak sokacak tam manasıyla bölücü ifadeler yer almaktadır.

Oysa her toplantının dilek-temenniler bölümünde söz almayı ihmal etmeyen Burhan Irk böylesi bir protestoya bugüne kadar muhatap olmamışken, ırkçı çıkarımlarda bulunmak mutlaka farklı amaçlara yönelik olmak durumundadır.

Turgutlu ülkemizin en fazla köken farklılığının olduğu ilçelerimizden biridir.

Bu şehirde uzun bir süredir her meşrepten Türk vatandaşı huzur içinde yaşamakta hayatın her alanında görev almaktadır.

Bugüne kadar etnik nedenlerle hiçbir tartışma ve sürtüşme yaşanmamıştır.

Şehrimizin bilinçli, aydın fikirli insanları barışın kıymetini bilir ve ötekileştirici söylem ve davranışlara asla izin vermez.

Turgutlulular ne ticaretinde, ne siyasetinde, ne de sosyal hayatında kaynaşmış bu yapıya zarar gelmesine fırsat bırakmamıştır.

Tüm bunlar, yaşanan tahriklere ve saptırmalara rağmen geçerliliğini korumaktadır.

Durum böyle ve olayın üzerinden en az üç gün geçmiş olmasına rağmen gerçeklerin açıklandığı bir açıklamanın Cumhur İttifakı yerel sorumluları tarafından halen yapılmamış olması son derce manidardır.

Olayların nedeni konusunda bilgi eksikliği kaynaklı yanlış anlamalar ve istismarın önüne geçilmesi için tartışmanın tarafları öncelikle Cumhur İttifakı partileri MHP ve AKP olmak üzere tüm partilerin daha fazla gecikmeden açıklamalar yapması yerinde olacaktır.

Ortadaki tartışma etnik nedenlerle değil şehrimizin kırsal mahalleleri dahil alt yapı sorunlarıyla alakalı olduğu tartışma götürmez bir şekilde ortaya konmalıdır.

Siyaset dikkat ister!

Öngörü sahibi olmamanın Allah korusun acılara neden olacağı unutulmamalıdır.

AHMET ORHAN

Yazarın Diğer Yazıları