Haşim Karataş

Belediye başkanı neden vasıflı ve donanımlı olmalı?

Haşim Karataş

Gerçekten sizce de bir belediye başkanı nasıl olmalı;

İşte tamda bu şekilde olmalı;

Bir belediye başkanı; İhanet içinde olmamalı, Hısım akrabasına partilisine hizmet etmek için Kendine seçilmiş gibi gömememeli, Yapmadığı veya yapamadığı bir işi, “ben yaptım” havasına girip göz boyalayamamalı, Yapılması gereken ufacık ta olsa bir iş için bilgi isteyip ardından ne oldu demeden insanların karşına geçip sırıtmamalı,

Bir başkan seçildiği şehrin insanların zor anında yanında olmalıdır.

Cumhuriyet tarihinden bugüne Turgutlu bir çok kez belediye başkanını seçti, kimisi hayatta, kimisi rahmeti rahmana kavuştu, kimisinin ismi hala sohbetlerde günlük toplantılarda konuşulurken, kimisinin kim olduğu hatırlanmıyor bile…

Ne acı değil mi o kadar bu ilçeye hizmet et, daha sonra gelen nesil seni tanımasın! Hatta bu şehirde hiç bir tane kan bağın olan insan olmasın. Benim yaşım itibari ile belki her birini hatırlamaya bilirim şayet araştırmacı gazeteci köşe yazarı mantığı ile olaylara yaklaştığımda hatırlanması ve ahde vefa ile hepsinin anılması ve  onure edilmesi gerekir diye düşünenlerdenim.

Turgutlu’da her ne kadar belediye başkanını Halk kendi seçse de aslında kendisi seçmiyor. Neden mi? Hemen şöyle ifade edeyim. Halkın önüne hangi isimleri aday olarak sunarlarsa biz tamam diyoruz. Partiler çıkarıyor adayını herkes sanki takım tutar gibi kazanma iç güdüsüyle kendilerine dayatılan isimlerden bir tanesini başkan yapıyor. Bizde gidip kuzu kuzu onu bizi yönetsin diye seçiyoruz.

Sadece kullanılacağın zaman senin kapın çalınır.

Senin çok büyük insan olduğun hatırlanır, buna da ahde vefasızlık denir.

Benim dilimde, bizler vefasız olduk, ya karşımızda bizim seçtiklerimiz çok mu vefalı?

Onlar bu ilçe sayesinde aldıkları maaşla o kadar güzel yaşıyorlar ki ne yapsın senin cenazeni, düğününü hastalığını!

Sen onlara seneler sonra bir gün lazım olacaksın, o zaman gelmeden kısa bir süre camilerde vakit namazlarında büyük etkinliklerde, bir de aday olacağın partinin ileri gelenleri ile belirli günlerde bir araya gelince her şey tamamdır nasıl olsa! Gerisi boş laf ve kuru gürültüden başka bir şey değil! Çünkü senin önüne getiriliyor ve aday gösteriliyor! Seçmen olarak bizim bir tercih ve seçeneğimiz yok ki! Büyük ağalar ne söylerse o olacak, sana sadece sandıkta açık oy vermen düşecek!

Birilerine göre öyle olabilir her şey nasılsa. Fakat bana göre asla böyle bir şeyi kabul etmem mümkün değil. Benim kafamda oluşturduğum belediye başkanı profili nasıl derseniz kısaca özetleyeyim.

Bir kere belediye başkanı her şeyden önce toplum psikolojisini çok iyi bilecek, şehri için akıl almayacak, devlet destekli projeler geliştirecek, genel başkanının kapısının adeta kilidi olacak, kapısından ayrılmayacak, onunla hem hal olup, şehri adına yapılabilecek her yatırımı anlatacak, yapılabilecek yatırımları ilmek, ilmek işleyip icraata dökülmesi için çaba sarf ederken şehrindeki atanmışı, seçilmişleri, sivil inisiyatifi harekete geçirip adeta bir harekat planı oluşturup, üst akıl olup, onları yönlendirecek.

Esnaf zihniyetine sahip olup aklına koyduğunu çekinmeden, konuşacak, yatırımların çıkartılması gereken her şeyi göze alacak. şehrini insanını harekata hazır bir askeri birlik gibi tutacak ve seçildiği ilçede ihtiyacı olan mağduriyetlerine sebep olduğu her kesin gönlünü kazanmayı bilecek.

Kedini vezir değil, Hizmetkar olarak benimseyecek.

 “Ben bu şehrin hizmetkarı, bu şehrin insanlarının ağbisi, babasıyım” diyecek, partili-partisiz herkesi kucaklayacak, kapısı ve gönlü açık olacak, kimseye önyargı ile bakmayacak, partizanlık yapmayacak. Arkasında iş için dolaşan insanların umudu olup, adeta devlet hizmet birimlerinde bakanlıkların içerisinde bir eleman olacak, kısaca devletinin her kademesini her kurumunu tanıyacak, onlarla beraber şehrinin beklentilerine çözüm arayacak. “Ben bu şehrin ve insanının her sorununa varım” diyecek, gerçek mağdurların, mağduriyetine yüzeysel değil, kalbi bedeni ile yürüyecek, bir değil on binlere derman olacak, yatırımlara akıl olacak, danışmanları akıllı insanlardan kariyerli proje üreten, uygulanması için kamuoyu oluşturabilecek kabiliyet te insanlardan seçecek. Tek başına değil seçildiği ilçenin insanlarıyla birlikte kararlar alacak ben yaptım oldu mantığından uzak duracak. Başkanlığını yaptığı ilçenin kalkınması için kendisine sunulan projeleri unutup üç gün sonra çöpe atmayacak.

Başkanı olduğu ilçenin insanına ihanet etmeyecek.

Peki sevgili Turgutlulu hemşehrilerim siz bu güne kadar kendiniz bir aday çıkardınız mı? yada kendi çıkardığınız bir adayı Turgutlu'nun yönetimin başına geçirdiniz mi? Bu sorulması gereken bir soruydu. Siz kendinize hiç sordunuz mu? partilerin size dayattıkları adayların sizleri ne kadar temsil edeceğini yada bugüne kadar ne kadar temsil ettiklerini. Ben sordum ve srmayada devam edeceğim. Umarım sizlerde sormak ve sorgulamak bir kenara kendi iradenize sahip çıkarsınız. Elinizden alınan özgürlüğünüzü ve düşüncelerinizi sorgularsınız.

Saygılarımla.

Yazarın Diğer Yazıları