- Haberler
- YENİ BELEDİYEDE NELER OLUYOR
YENİ BELEDİYEDE NELER OLUYOR
Halkın oyuyla göreve gelenlerin daha ilk günden meydanlarda söylediklerinden farklı hareket etmeleri siyaset yapanlara güveni ortadan kaldırmaktadır.
Yeni başlangıçlar birçok insan için kolaydır.
Bazıları içinse zordur.
Aslında önemli olan başlamanın kolay olup olmaması değil bir işin nasıl yapıldığı ve sona ulaştırıldığıdır.
31 Mart seçimleri sonrası Turgutlu’da da bir başlangıca şahit olduk. Yeni bir kadro ve yeni bir belediye başkanı…
Kadro; CHP, İYİP, HDP’den müteşekkil Millet ittifakı 11 üyeli azınlık iktidar kanadı,
16 üye AKP-MHP ve 4 üye BBP olmak üzere 20 mevcutlu muhalefetten oluşmuş durumdadır.
Belediye Başkanı; CHP’li Çetin Akın.
Bu tablonun tüm üyeleri Çetin Akın başkanlığında ilk toplantısını14 Nisan da gerçekleştirmiş ve gündemindeki konuları karara bağlamıştır.
Gündem sırasıyla Meclis başkanvekillerinin ve divan katiplerinin seçimi, daimi encümen, komisyonların belirlenmesi ve Turgutlu Belediyesinin 2018 yılı faaliyet raporunun görüşülmesi ve karara bağlanması.
Oylama sonucunda Başkanvekillikleri ve daimi encümen AKP ve MHP’li üyelerden oluşurken komisyonlar ise birer üye
CHP’li diğerleri ise AKP ve MHP den olmuştur.
BBP’li hiçbir meclis üyesi herhangi bir komisyonda görev almamıştır.
Halkın oyları doğrultusunda olan Siyasi kadro değişikliklerinde bir partinin aldığı oy ve temsilcisi tek başına yeterli olmadığı durumda ilk tercih seçimi kaybeden grubun dışındaki partilerin işbirliği yapmasıdır.
Turgutluda beklenen ise Millet İttifakı ve BBP koalisyonuydu.
Bunda da meydanlarda her iki grubun geçmiş dönemi itham edici hatta suçlayıcı söylemlerinin doğal sonucudur.
Öncelikle kan değişikliğiyle halkın beklentilerini karşılamak ve önceki dönemin hesabını görmek yeni gelenlerin görevidir.
Başkanlığı 500 e yakın oyluk farkla kazanan Akın ve onun arkasındaki 11 üye ile belediyeyi yönetmesi elbette düşünülemez.
Bu şartlar altında mecliste bir koalisyon kurması kaçınılmazdır.
Resmen açıklanmış, tarafların beyanlarıyla kabul ettiği bir koalisyon yoktur.
Ancak alınan kararlara baktığımızda cevabını bulmak durumunda olduğumuz sorular vardır.
1.Seçimlerde Belediye Başkanı Şirin’i yetersiz bularak ve suçlayarak Turgutlululardan oy isteyen CHP ve BBPli iki başkan adayı ve onların belediye meclis üyeleri olarak seçilenler doğal olan şekilde neden ortak hareket etmemişlerdir?
2. Aksine meclis çalışmasında geçmişe ait faaliyetlerin onaylanması anlamına gelen Turgutlu Belediyesi 2018 yılı Faaliyet raporunun oylamasında 4 kişilik BBP Grubu ret oyu verirken Çetin Akın ve Millet İttifakı Grubu çekimser oy kullanmak suretiyle söz konusu dönemin faaliyetlerinin aklanmasına neden seyirci kalmışlardır?
3. Seçim meydanlarında en sert söylemlerde bulunan BBP’li üyeler Turgay Şirin’in yol arkadaşlarıyla daha ilk toplantıda neden aynı yönde oy kullanmışlardır?
Bu soruların cevabını tam olarak ancak muhatapları verebilir ama kulislerde konuşulanlar da hiç hoş değil.
Oysaki CHP özellikle Belediyedeki 2018 faaliyetleri aklamak anlamına gelen önergeyi ret etse BBP’li üyelerle birlikte geçmişe yönelik bir incelemenin yolunu açabilirlerdi.
Bu surette yakın geçmişte eğer varsa olumsuzlukların ortaya çıkmasını sağlamak suretiyle iddialar, dedikodudan öteye geçmiş olurdu. Aksi durumda da insanlar hakkında mesnetsiz iddia ve dedikodular ortadan kalkardı.
Halkın oyuyla göreve gelenlerin daha ilk günden meydanlarda söylediklerinden farklı hareket etmeleri siyaset yapanlara güveni ortadan kaldırmaktadır.
Eski başkan Serhat Orhan, ilk meclis toplantısından sonra bu konuyu ele almış ve başkan Akın’a faaliyet raporuna verdikleri çekimser oyun hesabını sormuş olmasına rağmen ne yazık ki bu güne kadar Çetin Akın herhangi bir açıklama yapmamıştır.
Yerel siyasete Turgay Şirin tarafından getirilen en ağır suçlamalara bile cevap vermeme alışkanlığının Çetin Akın tarafından da sürdürüleceği anlaşılmaktadır.
Bu sağırlar diyalogu doğru değildir. Halkın oyuyla göreve gelenlerin aleni iddia ve sorulara cevap vermesi bulundukları makamın gereğidir.