Yeni sistemde imam hatipleri...!
TEOG'un yerine gelen sistem belli oldu. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz , TEOG'un yerine getirilen Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemini'nin detaylarını açıkladı. Uzmanlar yeni sistemi değerlendirdi...
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, bugün TEOG yerine getirilen yeni liselere geçiş sistemini açıkladı. Yılmaz'ın açıkladığı ve ‘Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi' adı verilen yeni sistemde, öğrencilerin sınava girme zorunluluğu kalktı. Öğrenciler beş tercih hakkı kullanarak, adresine en yakın okula yerleştirilecek.
Yeni liselere geçiş sistemini değerlendiren MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, “Benim önerdiğim bir sistem. Akıl için yol birdir. Mevcut sistemde öğrencilerin yüzde 90'ı en yakın okula gidiyordu zaten. Yeni sistemle sınava girmesine gerek kalmadı” dedi.
ÖĞRENCİLERİ STRESE KOYMAYACAK BİR SİSTEM
Öğrencilere liselere yerleştirmek için beş tercih verilmesiyle imam hatiplere mecbur bırakılma durumunun da ortadan kalkmış göründüğünü anlatan Erkut, “Çok eleştirilecek bir sistem değil. Bu sistemin TEOG'dan daha iyi olduğunu düşünüyorum. Çocukları strese koymayacak bir sistem. Ayrıca elit okulları sulandırmadığı için de daha iyi sistem. Elbette eğitim sistemini geliştirecek denemez. Eğitim sisteminin kalitesi aynı” diye konuştu.
OKULLARDA KALİTE FARKI VAR
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, 1 milyon 200 bin öğrencinin adrese dayalı şekilde yerleştirileceğini, bunun çok zor olduğunu belirterek, “Okullar arasında kalite farkı var. Veliler buna razı gelmeyecektir. Tartışılacaktır diye düşünüyorum. Ayrıca üç sınıfın müfredatından 60 soru çok az. Açıklamalar tatmin edici değil. Soru örnekleri yayınlanacak mı bilmiyoruz” dedi.
‘SİSTEMİN AMACI İMAM HATİPLERİ DOLDURMAK’
Yeşilyurt, bazı yerlerde çok lüks yapılmış imam hatip liseleri olduğunu belirterek, “Bu liselerdeki kontenjanların çok düşük olduğunu biliyoruz. Bu sistemin amacı, imam hatipleri doldurmak. İmam hatipleri doldurmak için yapılmış bir sistem” dedi.
600 OKULA SINAVLA ÖĞRENCİ ALINACAK
TBMM Eğitim Komisyonu üyesi CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ise, yeni sistemle 1999 yılı öncesine dönüldüğünü belirterek, bir eğitim göçüne neden olunacağını söyledi. İrgil, şöyle devam etti: “Neticede sınava girecek öğrencilerin sadece yüzde 10'u kadarı ‘nitelikli' sıfatına sahip okullara girecek. Geri kalan yüzde 90'ı da adrese dayalı kayıt sistemi ile yerleştirilecek. Dolayısıyla evinin çevresinde yeterli Anadolu Lisesi olmayan öğrenciler, İmam Hatiplere zorunlu olacak. İmam Hatiplere gitmek istemeyenler sosyo-kültürel yapısı yüksek olan okullara yakın yerlere taşınacak.
Biraz matematik yaparsak; sınava girecek 8. sınıf düzeyindeki öğrenci sayısı 1 milyon 200 bin. Fen Lisesi sayısı 302, Sosyal Bilimler Lisesi sayısı 93, Proje okulları ise 350 civarında ve bunların içinde 150'si Anadolu İmam Hatipler. Bakan toplamda 600 okula sınavla öğrenci alınacağını söylüyor. Ya bazı okullar proje okul kapsamında çıkacak ya da sayıyı artırmak durumunda kalacaklar. Öyle bile olsa toplamda 100 bin öğrenci ancak sınavla okullara yerleşebilecek. Kısacası bu sınav öğrenciler için çok daha zor ve çetin bir sınav olacak. Sınava girmeyen ya da kazanamayan 1 milyon 100 bin öğrenci ise adrese kayıta tabii olacak.”
BOŞ İMAM HATİP KONTENJANI DOLACAK
Sınavı kazanan öğrencinin beş tercihte bulunacağını, sınavı kazanamayan öğrencinin ise üç alternatifi olacağını ifade eden İrgil, şöyle devam etti: “Bu sistem sınavı kazanamayan öğrenciye ya parasız imam hatip ya dershaneden bozma apartman dairesi temel lise ya da özel okul zorunluluğu getiriyor. Neticede parası olmayan, evini taşıyamayan dar gelirli ailelerin çocukları tek bir okula mecbur bırakılmış olacak. Bu sınavla son birkaç yıldır sayısı artırılmış İmam Hatip Liselerinin boş kalan kontenjanlarının doldurulması çabasını öngörebiliriz. Ayrıca şunu da belirtmek gerek; MEB bu sınav sistemiyle girilecek okulların nitelikli olduğunu söylerken kendi ağzıyla geri kalanların niteliksiz olduğunu da itiraf etmiş bulunuyor.”