Başkan Zeyrek,''Kanunen yanıyoruz!

Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek çarpıcı açıklamalarda bulundu, binaların yanlış mantolama sebebiyle sürekli yangın tehdidi altında olduğunu söyledi… Zeyrek, 'Asıl şaşırtıcı taraf ise yanlış mantolamanın kanuna uygun olması' dedi

Manisa'da Salı günü sabaha karşı meydana gelen yangında 6 katlı binanın kül olması, bina mantolama sisteminin ciddi derecede sorgulanmasına neden oldu. Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, mantolamanın hem yanlış, hem de uygun olmayan malzemeyle yapıldığını, ancak kanunun bu duruma izin verdiğini söyledi. Başkan Zeyrek, “Manisa'da bu tür binalar yoğunlukta. Müteahhit bunun uygulaması kolay olduğu için tercih ediyor. Ama her şeyden önemlisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da onay gören bir malzeme. Kanuna uygun ancak doğru bir uygulama değil. Bu konuda öncelikle Çevre ve Şehircilik ile Sağlık Bakanlığı'nın, daha sonra belediyelerin ve hatta İçişleri Bakanlığı'nın bir el atması gerekiyor.” dedi. Manisa'da Salı günü sabaha karşı tadilatta olan bir iş yerinde başlayan yangın, binanın ön cephesinde bulunan mantolamayı da tutuşturunca 6 katlı bina kullanılamaz hale geldi. Büyük paniğin yaşandığı yangında binada oturan vatandaşlar canlarını son anda kurtardı. Ekiplerin hızlı müdahalesine rağmen yangın güçlükle söndürülebildi. Ölen ya da yaralananın bulunmadığı yangında bina kullanılamaz hale geldi. İlk 3 katı boş olan binada son 3 katta kalan vatandaşlar yangını fark etmeleriyle birlikte binayı terk etti. Dumanların merdivenlere ulaşmaması ise olası bir faciayı önledi.

MANTOLAMA NE KADAR DOĞRU?

Yaşanan bu olay, ülkede ve Manisa'daki binalarda yoğunlukla kullanılan mantolama sisteminin ne kadar doğru olduğu sorusunu akıllara getirdi. Manisa Mimarlar Odası Başkanı Ferdi Zeyrek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada mantolamayla ilgili bilinmeyenleri ve yanlış bilinenleri anlattı.

“KULLANILAN MALZEME YANGIN YÖNETMELİĞİNE UYGUN DEĞİL”

Isı yalıtım sistemlerinde kullanılacak malzemenin çeşidinin ve kullanım şeklinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlendiğini ifade eden Zeyrek, “Isı yalıtım projelerinde kullanılacak olan malzemelerin ne şekilde olacağı, neler olacağı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenmiş durumda. Bu malzemelerle binalar ısı yalıtımı konusunda direnç gösteriyor. Ancak burada kullanılan maddelerle ilgili problemler var. Manisa'da genelde XPS dediğimiz panellerden oluşan ısı yalıtımı sağlayan malzeme kullanılıyor. Tabi bu malzeme tamamen kanserojen bir malzeme. Yapımında kullanılan muhteviyat nedeniyle hem çevreye zarar veren, hem de yangın yönetmeliğine aykırı bir malzeme. Isı yalıtımı için kullanılan, fakat yangın yönetmeliği açısından bakıldığında kesinlikle kullanılmaması gereken bir malzemeden bahsediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“AVRUPA 15 YIL ÖNCE YASAKLAMIŞ”

XPS adı verilen yalıtım malzemesinin kullanımında belli başlı yanlışlar olduğunu ifade eden Zeyrek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu maddeler yaydığı gazlar, alevi taşıması, uygulamadan kaynaklı yanlışlıklar gibi önemli sıkıntılar var. XPS denen bu yalıtım malzemesi Avrupa'da 2002 yılında yasaklanmış. 15 yıl önceden yasaklanmış. Tamamen insan sağlığını tehdit eden bir madde olduğu için. Ülkemizde genelde daha çok Çin'den gelen ya da Avrupa'nın hurda olarak ayırdığı malzemeler kullanılıyor. Bu madde iki tuğlanın arasında kullanıldığında sorun teşkil etmiyor. Amacına o zaman ulaşıyor. Ama yalnızca dış duvarda kullandığımızda faydadan çok zarara neden oluyor. Öncelikle bina hava almıyor ve terleme yapıyor. Bina tamamen plastikle kaplandığı için hava alınamadığından dolayı kapı pencere açılıyor. Bunun yanında tamamen kanserojen madde olduğundan dolayı sağlık için büyük tehdit oluşturuyor. Son olarak da Manisa'da iki gün önce başımıza geldiği üzere ateşi başka yerlere taşıma özelliği var. Tamamen eriyinceye kadar da sönmüyor. Bunun sebebi de petrolden yapılmış olması.”

“KULLANIMI ENGELLENMELİ”

Malzemenin kullanmasının önüne geçilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının şart olduğuna dikkat çeken Zeyrek, son olarak şunları dile getirdi: “Nereden bakarsanız bakın tehlikeli bir malzeme. Bu konuda öncelikle Çevre ve Şehircilik ile Sağlık Bakanlığı'nın, daha sonra belediyelerin ve hatta İçişleri Bakanlığı'nın bir el atması gerekiyor. Avrupa'nın 2002 yılında yasakladığı bu malzemenin binalarımızda kullanılması engellenmeli. En azından bu şekilde kullanmayı engellemesi gerekiyor. Dekoratif olarak da bu malzemeyi kullananlar var. Bunun yerine perlitli sıvalar kullanılabilir. Hem daha ucuz, hem daha sağlıklı. Tamamen yalıtım da sağlanıyor. Manisa'da bu tür binalar yoğunlukta. Müteahhit bunun uygulaması kolay olduğu için tercih ediyor. Ama her şeyden önemlisi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da onay gören bir malzeme. Kanuna uygun ancak doğru bir uygulama değil. Bu nedenle bakanlıklara çağrımız bunun önüne geçilmesi yönünde.”

Bakmadan Geçme