Müdür Gülen, 'Öğrenci başarısında herkese iş düşüyor'
Turgutlu'daki Özel Boğaziçi Temel Lisesi Müdürü Gülen, 'Ek yayınlar çocuğu olumsuz etkiliyor. Ayrıca özel dersi de onaylamıyoruz. Çocuğun başarısında herkese büyük iş düşüyor' dedi
Turgutlu'daki Özel Boğaziçi Temel Lisesi Müdürü Gülen, "Ek yayınlar çocuğu olumsuz etkiliyor. Ayrıca özel dersi de onaylamıyoruz. Çocuğun başarısında herkese büyük iş düşüyor" dedi
HABER: ASLI GÖKTAŞ
Özel Boğaziçi Temel Lisesi Müdürü Fehmi Gülen eğitim sistemi, velilerin tutumu ve öğrencilerin başarısızlıklarının nedenleri hakkında, Milliyet Ege'ye konuştu. Neler yapılması gerektiğini anlattı, "Herkese büyük iş düşüyor" dedi. Özel ve devlet okullarında 46 yıl eğitimcilik yapan, üç yıldır da aktif olarak Özel Boğaziçi Temel Lisesi'nde idareci olan Gülen, okulda çok fazla öğretmen değişikliği yapmadığını, bir idareci olarak her yeni gelen öğretmenin risk taşıdığını, öğretmen ile öğrenci arasında iyi bir iletişim olduğunu belirtti.
Bitirme kaygısı var
Eğitimdeki başarısızlıkların nedenleri hakkında konuşan Gülen, "Piyasada çok fazla yayın var. Velilerin bu yayınları çocuklarına aldığını biliyoruz. Ayrıca özel ders aldırdıklarını da biliyoruz. Biz eğitimciler bunu onaylamıyoruz. Çünkü çocuk, o kadar yayının içinde kayboluyor ve bitirme kaygısına düştüğü için öğrenmeye odaklanamıyor" dedi. Günümüzde çok fazla sınav olduğunu, derslerde öğrencinin kullanılmadığını kaydeden Gülen, şöyle devam etti: "Öğrenci kullanılmalı. Yani, öğrenci soruyu bizzat kendisi yapmalı. Öğretmenlerin öğrenciyi bu işin içine daha fazla sokması gerekiyor. Başarıya ulaşmanın en iyi yolu bu. Geçmişteki başarızlıkların en önemli iki nedeni var. Birincisi, dershanelerin öğrencileri okullardan koparması; ikinsisi öğrenci başarısız olduğu halde sınıfı geçmesi."
'Çocuğu iyi tanıyın'
Çocukların isteklerinin önemli olduğunu söyleyen Fehmi Gülen, "Çocuğunuzu çok iyi tanımalısınız. Herkes doktor ya da avukat olucak diye bir kural yok. Öğrenci, fazla zorlandığı için bunun altında eziliyor ve eğitimden kopuyor. Eğitim eksikliği çocuğu etkiliyor. Zaten ters giden bir durum olduğunu, başarı yüzdelerindeki düşüşten anlıyoruz. Tek sınav olması YGS'den sonraki dağınıklığı bir nebze toparlar. Öte yandan, bir sayısal öğrencinin tarih dersine ilgisi tamamen azalacak. Eğer kendini sayısala hazırladıysa, bu sınav sisteminde hiç tarih-coğrafya sorusu sorulmayacak derslere biraz motive olması açısından zor olacak" diye konuştu.
Özel Boğaziçi Temel Lisesi Müdürü Gülen, okulda çocukların isteğinin önemine dikkat çekti, "Herkes doktor ya da avukat olacak diye kural yok. Öğrenci, bu durumdan olumsuz etkileniyor eğitimden kopuyor" dedi.