Şekerli besinlere dikkat!

Şeker içeriği yüksek besinler, kaynağına ve miktarına dikkat edilmeksizin tüketildiğinde ciddi hastalıklara neden oluyor.

Vücudumuz için gerekli olan pek çok besin öğesi mevcuttur. Bunlar dinamik bir gün geçirmemiz, insanlar ile iyi ilişkiler kurmamız ve de günlük hayatın getirdiği tempoya ayak uydurabilmemiz açısından bizlerin enerji ihtiyacını karşılayan protein, karbonhidrat ve yağ grubu besinlerdir. Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme Ve Diyet Uzmanı Derya Fidan ''Hepsi için geçerli olan altın kural, miktar kontrolüdür. Vücudumuza aldığımız her besini sorgulamalı, neyi ne için yediğimizi bilmeliyiz. Yoksa istemeden de olsa bedenimize zarar verebilir, telafisi zor noktalara sürüklenebiliriz'' dedi.

Vücudumuzun şekerli besinlerle imtihanı

Şeker içeriği yüksek besinlerin, vücudumuza enerji sağlamaları dışında, alındığı kaynağa ve miktarına dikkat edilmediği takdirde zarar verebileceğini, bizi bazı hastalıklar ile karşı karşıya bırakabileceğini söyleyen Diyet Uzmanı Derya Fidan, ''Doğal olarak meyve ve sebzelerde bulunan şekere vücudumuzun ihtiyacı vardır. Özellikle zihinsel faaliyetlerin yürütülmesi ve zinde bir gün geçirmek için vazgeçilmezdir. Lakin genetiğiyle oynanmış toz haline getirilmiş işlenmiş şekere vücudumuzun ihtiyacı yoktur. Buna rağmen fazla miktarda alımı söz konusu olduğunda vücut pek istemeyeceğimiz tepkiler vermektedir'' diye konuştu.

Şekerin sebep olduğu hastalıklara dikkat

Dyt. Fidan; ''Bunlara örnek olarak vücuda aşırı miktarda alınan basit şeker pankreas salgı hormonlarında dengesizlik yaratarak fazla miktarda insülin salınmasına sebep olmaktadır. Buna bağlı olarak da İnsülin direnci oluşmaktadır. İnsülin Direnci beraberinde göbek yağlanması ile gelmekte, karbonhidratlı besinlere karşı aşırı iştah artışı ile vücuda fazla basit şeker alımına neden olup kişiyi bir kısır döngü içine sürüklemektedir. Yani eğer günden güne büyüyen bir göbeğiniz varsa ve de önüne geçemediğiniz tatlı krizleri oluyorsa durup düşünmenin vakti gelmiş demektir. Verilere göre kronik insülin yüksekliği bazı kalp hastalıklarına, kansere, sivilceye, polikistik yumurtalık sendromuna ve hatta miyopa davetiye çıkarmaktadır. Azalan şeker miktarı insülinin de azalmasına neden olur. İnsülin yüksekliğinin neden olduğu birçok kronik rahatsızlık vardır. Eğer bu duruma dikkat edilmezse devamında diyabet hastalığının olabileceğini unutmayın'' dedi.

''Yapılan çalışmalar göstermiştir ki şekerli besinlerin fazla miktarda tüketiminiz kalbi yorduğu, kalp krizinden sorumlu kötü huylu kolesterolü ve trigliserid düzeyini artırıyor''diyen Dyt. Fidan, fazla miktarda şeker ve şeker içeren besinlerin tüketiminin, karaciğere fazladan yük bindirerek karaciğer hasarına yol açtığı ve karaciğer yağlanmasında önemli etkiye sahip olduğu klinik çalışmalar ile kanıtlandığına dikkat çekti.

Sağlıklı beslenme profilini baz alın

Dyt. Derya Fidan, ''Sağlıklı beslenme profili baz alınarak yaşamakta fayda vardır. Karbonhidrat kaynaklarından kaliteli olanları, örnek tam buğday veya çavdar unundan yapılan ekmekler sofralarda yerini almalı, beyaz un mamüllerine elveda demeliyiz. Sağlıklı atıştırmalıklardan ceviz, badem ve fındığı gün içerisinde düzenli olarak ara öğünlerde tercih edebiliriz. Günlük su tüketimine dikkat etmeli, kişi kilosu başına 30 cc olacak şeklide günde ortalama 8-10 bardak su içmelidir'' diyerek tavsiyelerini özetledi.

Bakmadan Geçme