Kurtuluşun 97. Yılı Törenlerle Coşku İçinde Kutlandı
Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, Turgutlu'nun düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılında düzenlenen törenlere katıldı.
Törenlerde bir konuşma gerçekleştiren Başkan Akın “Turgutlu, nâm-ı diğer Kasaba, bugün 160.000’in üzerindeki nüfusu, tarımı, sanayisi ve ticarî yaşamıyla yeniden bölgemizin gözbebeği ise bunu, millî mücadele günlerinde hiç beklemeden kendilerini cepheye atan, ölümden, şehit olmaktan bir an bile geri durmayan büyüklerimize borçluyuz” dedi.
Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı törenler ile kutlandı. 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Alanında düzenlenen törenlere Turgutlu Kaymakamı Ali Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Manisi Milletvekili Bekir Başevirgen, Garnizon Komutanı Albay Kenan Peşternik, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Halim Karaer, siyasi parti ilçe başkanları, daire müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan tören Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın yaptı. Başka Akın “4 Eylül 1922 Pazartesi akşamı başlayan Turgutlu yangını iki günden fazla sürdü. Kızılhaç’ın raporuna göre yangın sonrasına şehirdeki 6328 binadan yalnızca 201 tanesi kalmıştı. Binlerce Turgutlulu sivil şehit olmuş; kadın ve kızlara tecavüz edilmiş; tüm varları, yokları gasp edilmişti. 7 Eylül, Turgutlumuzda hayatın yeniden başlayacağı tarih oldu. Yangından ve işkenceden, eziyetlerden ovaya ya da dağlara sığınan Turgutlulular, Türk Ordusu’nun gelişiyle birlikte evlerine geri döndüler ancak döndüklerinde karşılaştıkları yalnızca kül yığınıydı. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk komutasındaki Türk Ordusu, 9 Eylül’de hedefine ulaşmış; artık güzel İzmir de düşmandan temizlenmişti. Artık yapılması gereken memleketi yeniden ayağa kaldırmak; Türkiye Cumhuriyeti’ni “muasır medeniyetler seviyesine” ulaştırmaktı. Turgutlumuz, düşman işgalinden kurtuluş ve yangınla yok oluşunun ardından tam anlamıyla küllerinden yeniden doğdu. Milletimizin kendisini yeniden bağımsızlığına kavuşturan azim ve kararlılığı, çalışkanlıkla birleşerek güzelim Kasabamızı çok kısa bir zamanda yeniden ülkemizin en önemli merkezlerinden birisi haline getirdi. Turgutlu, nâm-ı diğer Kasaba, bugün 160.000’in üzerindeki nüfusu, tarımı, sanayisi ve ticarî yaşamıyla yeniden bölgemizin gözbebeği ise bunu, millî mücadele günlerinde hiç beklemeden kendilerini cepheye atan, ölümden, şehit olmaktan bir an bile geri durmayan büyüklerimize borçluyuz. Sözlerimi Cumhuriyet’in onuncu yılında Turgutluluların sloganlaştırdığı bir cümleyle bitirmek istiyorum: “Müdafaa-i Hukuk, kurtuluş uğrunda ordulaşan milletin kendisidir. İnandılar; dövüştüler; öldüler. Bıraktıkları emanetin nöbetçisiyiz.” Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizin aziz hatıraları önünde bir kez daha saygı ve minnetle eğiliyorum. Ruhları şad olsun” dedi. Ardından Kaymakam Yılmaz bir konuşma yaparak Turgutlu’nun düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılını kutladığı belirtti. Daha sonra Turgutlu Belediyesi Halk Oyunları ekibi bir gösteri sundu. Gösteri alndan bulunanlardan büyük alkış topladı. Programın sonunda ise TURBEM tiyatro topluluğu ‘Küllerinden Doğan Kasaba’ isimli tiyatro oyununun bir sahnesini canlandırdı.. Oyuncuların performansı ayakta alkışlanırken, Belediye Başkanı Çetin Akın kısa sürede muhteşem bir oyun sergileyen tiyatro ekibini başarısından dolayı tebrik etti.