Cihan Canuyar

DIŞ SİYASET

Cihan Canuyar

Birkaç gündür maalesef sıkıntılı durumlar yaşıyoruz.

Dış politika çok hassas bir durumdur,dikkatli hamleler yapmak ve ekonomi,turizm,güvenlik gibi noktaları hesaba katarak hareket etmek gerekir. Akp hükümeti aslında dış siyasetine;’SIFIR SORUN’politikasını şiar edinerek başladı,çok doğru bir yoldu,ancak istenilen bir türlü gerçekleşmedi.Sıfır sorun derken maalesef birçok ülkeyle sorunlarımız arttı.

Son yaşadığımız hadisede iktidar partisi kendi çıkardığı yasaya kendisi uymadı ve kriz büyüdü.Ancak burada Avrupalı devletlerinin de olayı germesi de elbette söz konusudur.2014 ve 2015te toplamda dört seçim yaptık,hiçbirisinde problem çıkmayıp şimdi problem çıkması da manidar bir durumdur. Hiçbir vatan evladı Türkiye’nin aşağılanması karşısında sessiz kalamaz;iktidar olayı germiş olabilir,tansiyonu yükseltmiş te olabilir ancak bakanların bu şekilde muameleye uğramaları da hoş değildir;bakanlar miting yapmamak kaydıyla gidecekleri yere gidebilirlerdi..

Bu hadise özünde yanlış bir dış politikanın ve de Avrupanın bu yanlışlığı değerlendirmesinin neticesidir.

Fakat unutulmamalıdır ki;Türkiye’nin ağırlığı hepimizin ağırlığı ve dahi gurbetçilerimizin ağırlığıdır;herkesin olaya yaklaşımı biraz da bu yönde olmalıdır.Akp bugün var yarın yoktur;Türkiye ise ilelebet varlığını koruyacaktır,geleceği düşünerek hareket etmeli ve ülkemizin itibarı noktasında daha hassas olunmalıdır. Gelinen noktada dost olduğumuz ya da sorunumuzun olmadığı bir devlet oratada görünmemektedir.

Küreselleşen dünyada ülkemizin yalnızlaşması sıkıntılı süreçler doğurabilir;Türkiye sanayisiyle,tarımıyla,turizmiyle dış ülkelerle işbirliği yapan ve yapmak zorunda olan bir ülkedir.O yüzden siyasiler,söylemleriyle dış ilişkiler noktasında kapanmayacak yaralara sebebiyet vermemelidirler.

Biz her zaman ülkemizi en üstte,bayrağımızı en saygın konumda görmek isteriz;o yüzden ülkemizin itibarı çok mühimdir.Hükümetimiz ince bir dış politikayla,uluslararası kanunlar çerçevesinde ülkemizin itibar kaybına uğramamasını sağlamalı ve dış politikada daha dikkatli hamleler yapmak durumundadır.

Ülkemizde Avrupayla alakalı iş yapan vatandaşlar,yıllardır Avrupada yaşayan vatandaşlar unutulmamalı ve onlarında menfaatleri ölçüsünde tedbirler alınmalıdır.Rusya ile yaşanan kriz unutulmamıştır;sert söylemler krizi büyütmüş ve ülkemize zarar vermiştir,sonrasında düzeltmek için yapılan hamleler itibarımızı daha da azaltabilir.

Son tahlilde bakanlarımıza yapılan muamele yadırganmalı ve kınanmalıdır,ancak hükümetimiz de kriz doğurabilecek hareketlerden uzak durmalı,gerektiği yerde de yasalar dahilinde tepkisini göstermelidir.Rabbim vatanımızı ve milletimizi her daim korusun....

Yazarın Diğer Yazıları