Hatice Orhan

SICACIK ÇORBALAR

Hatice Orhan

Yakın geçmişimizde büyüklerimiz güne sabahın erken saatinde uyanarak başlardı. Sıcacık çorbalar yapılır, bizim bölgemizde ise çoğu kez tarhana tercih edilirdi. 

Tarhana dışında mevsiminde domatesli şehriyenin yanı sıra sütlü çorbalarda yok değildi. 

“Tarhana tartar karnımı yırtar” veya “Tarhana tarlaya kadar” gibi halk deyişlerine konu olmuş olsa bile hep favori olarak kalmıştır tarhana çorbası.

Şimdilerde ise bu güzel alışkanlık terk edilmiş, yerine sofranın başköşesine siyah çayın yerleştiği, simit börek ekmek ve keklerin eşliğinde sofrayı kuranların ekonomik durumuna göre bilumum kahvaltılıktan oluşan sofralar hazırlanmaktadır. 

Günümüzde yaşanan sağlık problemlerinin bir bölümünün bu tercihten kaynaklandığı ilim adamlarınca değerlendirilmektedir.

Hafta sonlarındaki kuşluk yemeği (branç) bir tarafa bırakacak olursak ayaküstü atıştırarak işe, okula yetişmeye çalışılmaktadır.

Çorbalar Milletimizin sofralarındaki egemenliğini diğer öğünlerde sürdürmektedir.

Toplumumuza yeterli ve sağlıklı beslenme bilincinin yerleştirilmesi geleceğimiz açısından büyük önem taşımaktadır.

Özellikle küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza bu bilinci mutlaka aşılamalıyız. Onları reklamlarla özendirilen 
abur-cubur tüketme yerine risk taşımayan, insan sağlığı dostu yiyeceklere yönlendirmeliyiz.

Unutmayalım ki “çocuk ailenin aynasıdır.” Onları doğru beslenmeye yönlendirmek için ebeveynlerin de doğru beslenmesi gerektiği su götürmez bir gerçektir. Çocuklar anne ve babanın küçük bir numunesidir. Bu nedenle onlara doğru örnek olmak durumundayız.

Güzel alışkanlıklarımızı ve bize özgü olanları yaşamak, yaşatmak dileğiyle sizlere bir çorba tarifi vererek yazımı tamamlıyorum.

Kolay Düğün Çorbası
    
Malzemeler

Mümkün olduğunca küçük doğranmış et (100gr)
1 Su Bardağı Haşlanmış Nohut
1 Yemek Kaşığı Tereyağı
2 Yemek Kaşığı Zeytin Yağı
2 Yemek Kaşığı Un
1 Yumurtanın sarısı(Terbiyesi İçin)
Tuz, karabiber, kırmızıbiber,

Yapım Şekli

Öncelikle etler haşlanıp soğuması sonrası tiftilecek. Un, Tereyağı ve zeytinyağında kavrulup daha önceden küçük parçalar haline getirilmiş etler ve haşlanmış nohutla birlikte su veya tercihen et suyu ilave edilerek kaynatılacak. Terbiyesi için bir adet yumurtanın sarısı bir bardak su ve yarım limonla çırpılarak kaynamakta olan çorbaya ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılarak bir miktar kıvam kazanıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Belli bir süre dinlendirilmesinden sonra servis yapılır. Arzu edilmesi halinde baharatlar ve limon kullanılabilir.

Yazarın Diğer Yazıları