Muzaffer YURTTAŞ

Ekmeğini Taştan ve Topraktan Çıkaranlar!

Muzaffer YURTTAŞ

Tuğla ve kiremit sanayiini iyi tanıyan, blok ve tuğla üretiminin zorluklarını ve verilen emeği bilen biriyim. Lise yıllarımda tuğla fabrikalarında çalışarak okudum. Sektörün çalışma koşullarını zorluklarını yakından biliyorum. Babam tuğla fabrikalarından emekli olmuştur. Tuğla üretiminin meşakkatlerini görüyorum. Blok ve tuğla üretenler! Sizler alın teri ile, toz-toprak içinde çalışarak ekmeğinizi taştan ve topraktan çıkartıyorsunuz.

Atalarımız “Dünyada mekan ahirette iman” demişler. Sizler insanların ev yapmasına aracılık ediyorsunuz. Ayrıca kazandığınızın hepsini evinize götürmüyorsunuz. Yaptığınız sosyal yardımlar, okullar, camiler ve hayır kurumları ile de çok önemli bir görevi yerine getiriyor ve kazancınızı toplumla paylaşıp sosyal sorumluluklarınızı yerine getiriyorsunuz. Sizleri bu nedenle tebrik ediyorum. Tuğla ve kiremit sanayiinde ülkemizde 50-60 bin insanımız çalışıyor. Yan sektörlerle birlikte 150 bine yakın insan bu sektörden gelir sağlıyor. Bu da aileleri ile birlikte 500-600 bin kişi demektir.

Manisa ve özellikle Turgutlu’daki sanayicilerimiz bu sektörün öncüleridir. Zaman zaman toprak sanayicilerimizle bir araya geliyoruz. Sorunlarınızı biliyorum. Çözüm için elimden gelen gayreti bundan sonra da göstereceğim ve sorun ve taleplerinizin takipçisi olacağım.

Kentsel dönüşümün bu sektörün önünü açacağını düşünüyorum. Kentsel dönüşüm ev ve bina yapmak değildir. Kentsel dönüşüm yaşam mahalleleri kurmak ve insanca yaşanılabilir sağlıklı evler yapmaktır. Kentsel dönüşümü gerçekleştirecek belediye başkanlarına büyük görevler düşmektedir. Bu konuda siz sanayicilere de görevler düşmektedir.

Ben çocukluğumdan beri resim yaptığımda hep tuğlalarla örülmüş, çatısı kiremitle örtülmüş evler çizmişimdir. Sağlıklı yaşanabilir evler, duvarları nefes alabilen tuğladan yapılmış ve çatısı kiremitle örtülmüş evlerdir. Tuğla ve kiremit ısı yalıtımı için de oldukça uygundur. Evlerimiz nefes alabilmeli, akşam eve geldiğimizde üzerimizdeki stresi ve elektriği yok etmelidir.

Tüm toprak sanayicilere sesleniyorum. AR-GE birimlerinizi daha iyi çalıştırmalısınız. Sağlıklı binalar nasıl olur? Depreme, neme, ısıya, sese karşı dayanıklı ve yalıtımlı binalar nasıl yapılır? Bunu bilimsel araştırmalarla ortaya koymalı ve raporlar halinde halka açıklamalısınız. Oturacakları ve yaşayacakları sağlıklı mekanlar yapmak isteyenlerin aklında hep en iyiyi çağrıştıracak örnek yapıları ortaya çıkarmalısınız.

Fabrikalarınızı çevreye duyarlı hale getirmelisiniz. Toz, duman ve diğer atıklarınızı çevreci bilinciyle kontrol etmelisiniz. Fabrikaların etrafındaki yeşil alanların oranını artırmalısınız. Estetik görünüme ve peyzaja önem vermelisiniz. İşçilerinizin sağlığı konusunda hassas davrandığınızı biliyorum. Ekmeğini topraktan çıkaran, istihdam oluşturan, sosyal sorumluluklarını yerine getiren ve çevre hassasiyetine sahip tüm sanayicilerimize hayırlı, helal ve bol kazanç diliyorum. Turgutlu'muzun saygıdeğer halkını ve toprak sanayiinde çalışan elleri nasırlı, çalışkan ve üretken tüm işçilerimizi de saygıyla selamlıyorum.

Yazarın Diğer Yazıları