Muzaffer YURTTAŞ

Manisalı Vatandaşın Yerel Seçim Manifestosu!

Muzaffer YURTTAŞ

Seçimlere sayılı günler kala tüm büyükşehir ve ilçe belediye başkan adayları netleşti. Her aday kendi projelerini ortaya koyuyorlar, siyasi partiler seçimlere yönelik yerel seçim manifestolarını açıklıyorlar. Her hafta başka bir ilçemizi ziyaret ederek halkımızın duygu ve düşüncelerini, taleplerini, sıkıntılarını, belediyelerden beklentilerini dinliyoruz. İşte hemşehrilerimizden, Manisalı seçmenlerden aldığımız bilgileri, talepleri ve belediyeciliğe ve Manisa’ya dair beklentilerini sizlere bu yazıda sunmaya çalışacağım. Duyanlar, okuyanlar belediye başkan adaylarına iletsinler. Çünkü şu an onların yazı okuyacak, söz dinleyecek vakitleri pek yok. Danışmanlar ya da taraftarlar bunları adaylarla paylaşırsa belki Manisa’ya yararı olur.
 
1)Çevreye Duyarlı, İsraftan Uzak Bir Kampanya: Sayın Cumhurbaşkanımız seçimlerde gürültü ve çevre kirliliğine AK Parti olarak izin vermeyeceklerini belirtti. Vatandaş cadde ve sokakların parti amblem ve bayrakları ile donatılmasını, sokaklarda yüksek sesle seçim araçlarının dolaştırılmasını, broşürlerin yerlere, apartman girişlerine atılmasını istemiyor. Bütün partilerin bu kurala uymasını, sakin ve seviyeli bir kampanya yürütülmesini istiyor.
 
2)Turizm Kenti Manisa: İlimiz inanç, tarih, doğa, dağ, jeopark turizmi konusunda yüksek bir potansiyele sahip ama turizmden gerekli payı alamıyor. Seçilecek başkanların turizm konusunda kalıcı projelere imza atmasını bekliyor. Manisa’nın doğru dürüst bir müzesinin olmaması ne büyük acı.
 
3)Belediyelerde İsrafa Son Verilmesi: Belediyelerdeki makam araçları konusundaki israfa son verilmesini, halktan beklenen tasarrufa belediyelerin de fazlası ile dikkatli bir şekilde yapmasını bekliyor insanımız. Her müdüre, her başkan yardımcısına bir araç tahsis edilmesini israf olarak görüyor. Belediye başkanlarının bile belirli günlerde makam araçsız halkın arasından yürüyerek işine gelip gitmesini arzuluyor. Sadece seçim dönemlerinde değil daha sık vatandaşla birlikte olmasını, dertlerini dinlemesini, projeleri hayata geçirirken o bölgedeki insanlarla istişare edilmesini istiyor. Halkımız eskiden “biz seçtik siz ne isterseniz yapın” diyordu, şimdi “biz seçtik ama birlikte yöneteceğiz, bizim de şehire dair söyleyeceklerimiz var” diyor.
 
4)İstihdam Oluşturacak Projeler: Belediye başkanların köşe başlarında sadece görüntü amaçlı çorba dağıtmasına, limonata dağıtmasına insanımız sıcak bakmıyor. Halkımız kalıcı ve istihdam oluşturacak projeler istiyor. Organize sanayi bölgeleri, organize sera bölgeleri, yeni iş ve aş alanları açılmasını, yatırımcının bölgeye çekilmesini talep ediyor. Gençlerin iş ve aş sahibi olmasını, ilimizden başka yerler göç edilmemesini arzuluyor.
 
5)Çaydan Çamurdan Uzak Bir Belediyecilik: Belediyeler hizmetlerini yaparken, alt ve üst geçitler inşaa ederken, bu işlerin bölüm bölüm yapılmasını istiyor. Cadde ve yolların tüm şehir boyunca kazılıp aylarca süren inşaatların, çamur ve tozların çevreyi kirletmesine, işyerlerinin aylarca kapalı kalmasına neden olan projelerin uzun sürmesine isyan ediyor. Belediyeler bu konuda temel atarken tarih vermeli ve verdiği tarihte işi bitirmelidir.
 
6)Çevreye Duyarlı Bir Belediyecilik: Manisa Tarzanı gibi bir örnek insanımız var bizim. Gediz nehrinin temiz akmasını, atık suların derelere ve göllere bırakılmamasını, çevrenin temiz olmasını, yeşil alan ve parkların, spor alanlarının artırılmasını gönülden arzu ediyor. Sanayi yatırımı yapmadan önce çevre sorunlarının çözülmesini sonra yatırımın hayata geçirilmesini talep ediyor.
 
7)Tarım ve Hayvancılığa Destek: Başka illerde tarıma ve hayvancılığa belediyeler tarafından destek verildiğini görüyoruz. Manisa’nın üzümüne, çileğine, zeytinine, eriğine, kirazına sahip çıkılmasını, tanıtılmasını, bu ürünlerin değerinde satılması için gerekli önlemlerin alınmasını, pazarlar kurulmasını ve bunlarla ilgili projeler üretilmesini haklı olarak talep ediyor Manisalı. İmar planları yapılırken tarıma ait arazilerin korunmasını istiyor.
 
8)Manisa’nın Bir Bütün Olarak Kalkınması: Sadece Manisa’nın belirli ilçelerine değil, bütün ilçelerine aynı hassasiyetle yaklaşılmasını ve yatırımların adil olarak dağıtılması gerektiğine inanıyor. Hizmette adaletin temin edilmesini savunuyor. Büyükşehir ve bütünşehir yaklaşımını doğru buluyor.
 
9)Fırıldak Kubiler İstemiyor Manisalı: Yirminci dönem Afyon milletvekili Kubilay Uygun vardı. Bir ay içinde üç parti değiştirmişti. Seçimlerde bir partiden seçilen belediye meclis üyesi bakıyorsunuz üç gün geçmeden partisinden istifa etmiş. Kardeşim vatandaş sana o partiden olduğun için oy verdi. Yüreğin varsa bağımsız aday ol kazan. Vatandaşın verdiği oya saygı duyacaksın. Gerek başkanların, gerekse meclis üyelerinin partisinden istifasına hiçbir kimse sıcak bakmıyor.
 
10)Engelsiz Kent: Yolların, binaların, sosyal alanların engelli vatandaşlarımıza uygun hale getirilmesini, bunu yaparken üstünkörü bir şekilde değil kendi içlerine sinecek şekilde yapılmasını istiyor insanımız. Başkanların yılda bir kez de olsa engelli gözüyle yola, şehire bakmasını gönülden arzuluyor Manisalı. Şehit aileleri ve gazilerimize sahip çıkılmasını, öğrencilere kolaylık gösterilmesini, gençlerin vakit geçireceği sosyal alanların yapılmasını özlüyor hemşehrilerimiz.
 
11)Tarihe Sahip Çıkılması: Hemşehrilerimiz tarihi dokunun korunmasını, restorasyonların bitirilmesini, mezarlıkların daha temiz olmasını, kültür ve sanata daha çok önem verilmesini, yeni konferans salonlarının, sanat atölyelerinin yapılmasını, sanatçılara ve yazarlara gereken ilginin gösterilmesini, kütüphaneler kurulmasını görmek istiyor insanımız.
 
12)Kentsel Dönüşümde Bahanelere Son Verilmesi: Manisa merkezde her geçen gün otopark sorunu, trafik problemi artıyor. Bunun çaresi iyi ve planlanmış bir kentsel dönüşümdür. Bir binanın yıkılıp yeniden yapılması kentsel dönüşüm değildir. Ada bazlı, otoparkıyla, yeşil alanıyla, oyun parklarıyla, camisiyle, okuluyla yeni bir kentin kurulmasıdır kentsel dönüşüm. Belediyelerin kendi aralarında kavga ederek bu önemli sorunu ötelemesini affetmiyor Manisalı. Bu konuda bahane değil çözüm üretildiği ve hayat geçirildiğini görmek istiyor vatandaşımız.
 
13)İhalelerde ve Alımlarda Şeffaflık: Kaldırım taşlarının sık sık değiştirilmesi, sokak lambalarının iki ayda bir yenilenmesi, park ve bahçe hizmetleri diye çiçeğe böceğe dünyanın parasının verilmesini doğru bulmuyor insanımız. Yapılan ihalelerin şeffaf ve kamuya açık şekilde yapılmasını bekliyorlar.
 
14)Manisalılık Ruhuna Sahip Çıkılması: Manisa kendine özgü şekilde büyümek, tarımsal sanayide söz sahibi olmak, mimaride yerele özgü malzemelerin kullanılması (kendi ürettiği tuğla ve kiremitten yararlanılması) konusunda hassasiyet bekliyor. Yapılarda, kurum binalarında Manisa’da üretilen ürünlere öncelik tanınmasını, Manisa’ya yatırım yapan şirketlere sahip çıkılmasını, ilimizde katma değer oluşturan iş dünyasına destek verilmesini Manisalılık ruhuna uygun davranılmasını, il dışında oturan başka şehirlerdeki dernek ve sivil toplum kuruluşlarına maddi ve manevi sahip çıkılmasını özlüyor milletimiz.
 
15)Gelecek Kuşağa Miras: Gelecek kuşaklara temiz, kendine özgün, çevreye duyarlı, tarımsal alanların korunduğu, derelerinden ve ırmaklarından zehir akmayan, sanayi yaparken insanın ve yeşilin muhafaza edildiği bir mirasın bırakılmasını istiyor. Eğitimden sağlığa, turizmden ekonomiye iyi planlanmış bir gelecek hayal ediyor.
 
Bizden söylemesi. Vatandaşın talepleri bunlar. Seçimler geçer ama yapılan hizmetler kalır akılda. Yüzlerce proje yapıp hiç birini hayata geçirmemek bir işe yaramıyor. Beş yıl sonra geriye dönüp baktığınızda vicdan huzuru duymak istiyorsanız halkımızın taleplerine kulak verirsiniz. Kalın sağlıcakla!
 
 

Yazarın Diğer Yazıları