Aslı Aktaş

Kadın Sürücü Gerçeği

Aslı Aktaş

Kadın sürücüler konusunda hemen herkesin söylenecek bir sözü yapacak bir şakası vardır. Bu "kadın sürücü" iddiaları önce zararsız gibi görünsede alt yapısında kadınların erkeklerden daha beceriksiz olduğu algısına hizmet ediyor. Bu ayrımcı sohbetler çoçuklarımızın kulaklarına gidiyor ve kız çoçuklarının zihninde "Ben yapamam" fikrini kazıyıp öz güvenlerini kırdığı gibi,erkek çocuklarda da kadınlardan daha üstün olduğu düşüncesini aşılıyor.

Hatırlarsanız Suudi Arabistan da kadınlara araba kullanma hakkı daha geçen yıl verilmişti ve biz "Ne kadar saçma yani bu zamana kadar böyle bir hakları yok muydu? çağdışı" diye eleştirmiştik. 

İşte tam da burada müthiş bir ikilem var.

Sadece dost meclislerinde de kalmıyor.

Bu sohbetler maalesef. Sosyal medya,yazılı ve görsel basında da bu ayrımcılığı görüyoruz.

Manşetlerde en çok gördüğümüz haber "Kadın sürücü dehşet saçtı" oysa ki erkek sürücüler de bu vurguyu asla görmüyoruz. Türkiye istatistik kurumu, Emniyet genel müdürlüğü ve çeşitli üniversitelerin araştırılmalarından edinilen bilgiye göre trafik te en çok tehlike oluşturan,kural ihlalinde bulunan sürücüler 18-22 yaş arası erkekler olarak açıklandı.

Yani trafikte gördüğünüzde sizi tehlikeye atacağından korktuğunuz ve temkinli olmanız gereken kişi kadın değil 20'li yaşlarda ki erkekler olmalı. Alkollü araç kullanma, hız limitini aşma, kural ihlali ve ehliyetsiz trafiğe çıkma konusunda erkek sürücüler kadın sürücüleri fazlasıyla geçiyor. Yani yansıtıldığı gibi direksiyon başında aynaya bakarak makyaj yapmaktan, telefon ile dedikodu yapmaktan veya gerizekalı oldukları için beceremediklerinden dolayı değil insan hayatına dair sorumluluk hissettikleri için "Makas atan usta sürücü"katagorisine giremiyorlar belki de...

Bir Türkiye klasiği:2018 bayram dönüşü trafiğinde yine bir trajedi yaşandı.

Bu sürücülerin hiç biri kadın değil di. Tabii bir de günlük hayatta uğradığı taciz yetmezmiş gibi trafikte de tacize uğruyor canım kadınlar. Hayatın her alanında mağdur edilmeye çalışılan varlıklar. Ama ilerleyen teknoloji ve zaman dilimi ile daha güçlü ve daha kendimize inanarak ilerliyoruz tüm ön yargılara rağmen.

 

Yazarın Diğer Yazıları